China este dispusă să depună eforturi pentru o „reunificare” pașnică cu Taiwanul

China este dispusă să depună toate eforturile pentru o „reunificare” pașnică cu Taiwanul, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al guvernului chinez, după săptămâni de exerciții militare ale Beijingului în apropierea insulei.

China revendică Taiwanul, guvernat în mod democratic, ca fiind teritoriul său propriu. Guvernul taiwanez respinge revendicările de suveranitate ale Chinei și afirmă că numai poporul insulei poate decide viitorul său. China a efectuat exerciții în apropierea Taiwanului de la începutul lunii trecute, după ce președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a vizitat Taipei, inclusiv tiruri de rachete în apele din apropierea insulei.

China propune un model de administrație pentru Taiwan

Ma Xiaoguang, un purtător de cuvânt al Biroului chinez pentru afaceri cu Taiwan, a declarat într-o conferință de presă la Beijing, înainte de congresul Partidului Comunist, care va avea loc luna viitoare, o dată la cinci ani, că China este dispusă să depună cele mai mari eforturi pentru a realiza o „reunificare” pașnică.

„Patria trebuie să fie reunificată și va fi în mod inevitabil reunificată”, a spus Ma.

Determinarea Chinei de a-și proteja teritoriul este de nezdruncinat, a adăugat el. China a propus un model „o țară, două sisteme” pentru Taiwan, similar formulei în baza căreia fosta colonie britanică Hong Kong a revenit la conducerea chineză în 1997.

Ma a declarat că Taiwanul ar putea avea un „sistem social diferit de cel al continentului” care să asigure respectarea modului lor de viață, inclusiv a libertăților religioase, dar asta „cu condiția prealabilă de a asigura suveranitatea națională, securitatea și interesele de dezvoltare”.

Toate principalele partide politice taiwaneze au respins această propunere și, potrivit sondajelor de opinie, aceasta nu are aproape niciun sprijin public, mai ales după ce Beijingul a impus o lege privind securitatea națională în Hong Kong în 2020, după ce orașul a fost zguduit de proteste antiguvernamentale și anti-China uneori violente.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *