Câți cumpănași parazitează statul român?

Într-o istorie a imposturii la români, Alexandru Cumpănașu și-a câștigat cu siguranță un loc de frunte. Personajul este emblematic pentru o epocă în care contraselecția valorică a afectat eficiența și credibilitatea unor instituții fundamentale ale statului și a bulversat noțiunile morale ale societății. Dar câți de teapa lui mai sunt, oare, agățați de bugetul public? Iar întrebarea esențială este: cine din statul român i-a propulsat și cine-i ține în brațe, batjocorind grosolan nu doar bunul simț și legea, dar și, precum în cazul Cumpănașu, reperul absolut al acestui popor, Marea Unire?

Cel care și-a lansat azi partidul Mișcarea Forța România și-a ales sloganul ”România fără clanuri”. În logica ”hoțul strigă hoții”, Cumpănașu își continuă nestingherit succesiunea de șarlatanii comise cu obrăznicia aflată, din păcate, la rang de unică virtute în spațiul public românesc.

”În timp ce unora li se verifică și numărul de la pantofi înainte de a depune aplicații la fonduri UE, domnul Cumpănașu este promovat expert și câștigă proiecte. În timp ce somități ale lumii academice sunt respinse ca să fie evaluatori UEFISCDI (Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării – n.n.), dl Cumpănașu este evaluator în mai toate proiectele acestei instituții”, remarca pe Facebook profesorul Radu Carp despre acest caz șocant al evaluatorului fără facultate.

Cel care primea în 2009 aproape un milion de euro de Ministerul de Interne pentru – ce ironică denumire! – ”dezvoltarea și consolidarea Centrului Național de Integritate” a ajuns, anul trecut, să încaseze de la Ministerul Culturii un milion de lei pentru trei broșuri copiate de pe internet, dedicate Marii Uniri, în cadrul proiectului ”Românismul: trecut, prezent și viitor”. ”Libertatea” a calculat că fiecare pagină a costat statul român cât salariul lunar al președintelui țării. Escrocheria e anchetată acum de DNA.

Cel care a putut fura banii Centenarului Marii Uniri fără opreliști legale ori mustrări de conștiință încearcă, acum, să-și construiască o carieră politică exploatând în mod sinistru tragedia de la Caracal.

Ce clan – puternic înșurubat, după cum se vede, în sânul statului – stă în spatele acestui saltimbanc pe cadavre? Să sperăm că DNA se va elibera de inhibiția păguboasă din ultimul an și va interveni. Altfel, cumpănașii abonați la banul public își vor continua lucrarea rânjind cinic: ”Românismul: trecut, prezent și viitor”.

Horia Blidaru

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *