Acord privind migrația în UE: 20.000 de euro, „amendă” pentru fiecare imigrant refuzat

Acordul privind revizuirea procedurilor de azil ale UE a fost deblocat în cele din urmă. După o reuniune a miniștrilor afacerilor interne în Luxembourg, acordul exprimat de Italia joi seara a deschis calea către o modificare majoră a sistemului de azil al UE.

Ministrul suedez al imigrației, Maria Malmer Stenergard, a descris acordul majoritar drept un „moment istoric”, care ar putea rezolva ani de dispute aprinse cu privire la regulile de imigrație și azil ale blocului.

Deși un număr suficient de țări, printre care Germania și Franța, și-au exprimat susținerea joi după-amiază, o coaliție de aproximativ 10 state condusă de Italia a blocat acordul.

 Italia deține o poziție crucială în această problemă, deoarece se confruntă cu unul dintre cele mai mari numere de solicitanți de azil din UE. Deși UE avea nevoie doar de sprijinul majorității pentru a promova pachetul de reforme, susținerea Italiei era crucială din perspectivă simbolică și politică.

După abandonarea cererilor de relocare obligatorie a migranților, statele membre au ajuns la un compromis. Acestea vor contribui financiar cu 20.000 de euro pentru fiecare migrant pe care nu îl pot găzdui, plățile fiind reunite într-un fond comun al UE gestionat de Comisie.

De asemenea, a fost stabilit un nou sistem de redistribuire a migranților, introducând cote efective pentru statele din prima linie. Guvernele vor trebui să proceseze cererile de imigranți în termen de șase luni, o reducere semnificativă față de termenul de 15 luni propus inițial. În plus, guvernele naționale vor avea dreptul de a decide, mai degrabă decât de a conveni asupra unor reguli comune ale UE, cu privire la definiția unei țări „sigure” pentru solicitanții de azil emigrați și migranții economici returnați.

Un compromis de ultimă oră a permis statelor membre să decidă în mod individual dacă o țară străină îndeplinește criteriile de siguranță necesare pentru repatrierea solicitanților respinși. Acordul deschide calea către negocieri cu Parlamentul și Comisia Europeană, punând UE în poziția de a finaliza întregul pachet înainte de alegerile europene din iunie anul viitor.

Facebook

Comentarii

87 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *