207 ani de la anexarea Basarabiei de catre Rusia

Azi comemoram 207 ani de la anexarea Moldovei dintre Prut si Nistru de catre Rusia, in urma incheierii Tratatul de la Bucuresti, care a pus capat razboiului ruso-turc din 1806-1812. Clauzele privind viitoarea Basarabie, din tratatul semnat la hanul lui Manuc Bei (foto), incalcau dreptul international al vremii, in conditiile in care Moldova Orientala nu era provincie otomana, doar Hotinul si Bugeacul avand acest statut.

Negociatorul otoman, printul fanariot Dumitru Moruzi, a fost decapitat ulterior din ordinul sultanului dupa ce s-a aflat ca Napoleon a declansat campania impotriva Rusiei. La 16 mai, Napoleon ajunsese la Dresda, de unde a dat tarului Alexandru I ultimatumul si de unde, dupa respingerea acestuia, a pornit marsul spre est. Tratatul de la Bucuresti a permis, insa, Rusiei sa-si retraga trupele de la Dunare pentru a rezista invaziei franceze.

”Fost-au Basarabia cucerită cu sabia? Nu. Prin tratatul de Bucureşti de la 1812 s-a făcut această cesiune, nu ca preţ al păcii, căci Turcia n-avea nevoie de pace, ci tocmai Rusia. Napoleon era asupra intrării în Rusia şi trupele ruseşti se întorceau în marş forţat, în ruptul capului, luând faşa pământului românesc pe tălpile lor”, scria Mihai Eminescu, în ziarul ”Timpul”, la 25 ianuarie 1878. Pentru ca in iunie același an sa observe:

„Rusia nu se mulţumeşte de a fi luat o parte mare şi frumoasă din vatra Moldovei, nu se mulţumeşte de a fi călcat peste graniţa firească a pământului românesc, ci voieşte să-şi ia şi sufletele ce se află pe acest pământ şi să mistuiască o parte din poporul român. Rusia nu a luat această parte din Moldova pentru ca să-şi asigure graniţele, ci pentru ca să înainteze cu ele, şi nu voieşte să înainteze decât spre a putea stăpâni mai multe suflete.

Tocmai puşi faţă în faţă cu viaţa rusească românii au început a fi cu atât mai vârtos pătrunşi de farmecul vieţii lor proprii, de bogăţia şi superioritatea individualităţii lor naţionale; tocmai fiind puşi în contact cu ruşii, românii erau mândri de românitatea lor. E nobil răsadul din care s-a prăsit acest mic popor românesc, şi, deşi planta nu e mare, rodul e frumos şi îmbelşugat”, scria Eminescu la deschiderea Congresului de la Berlin, care pecetluia deznodamantul unui alt razboi ruso-turc, din 1877-1878. România a trebuit, in schimbul recunoasterii independentei si al retrocedarii Dobrogei, Deltei Dunarii si Insulei Serpilor, sa dea Rusiei sudul Basarabiei, care fusesera inapoiate Moldovei in 1856, dupa Razboiul Crimeei.

Facebook

Comentarii

78 de răspunsuri

  1. Wow, amazing weblog structure! How long have you ever been blogging for?
    you make blogging look easy. The full glance of your website is great, let alone the content
    material! You can see similar here najlepszy sklep

  2. Howdy! Do you know if they make any plugins to assist with SEO?
    I’m trying to get my site to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good success.
    If you know of any please share. Cheers! You can read similar article here:
    AA List

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *