Zelenski, la Casa Albă: Nu a reușit să convingă SUA să-i livreze sistemul ATACMS

După ce miercuri a căutat sprijin internaţional la ONU, Zelenski a venit, ieri, la Washington, într-o vizită fulger. Într-o singură zi, președintele ucrainean s-a întâlnit cu lideri militari la Pentagon, a mers la Capitoliul SUA, apoi a fost primit la Casa Albă, înainte de a ţine, seara, un discurs la muzeul Arhivelor Naţionale.

Preşedintele ucrainean, în obişnuita sa ţinută kaki, şi soţia sa, Olena Zelenska, au fost întâmpinaţi la Casa Albă de Joe şi Jill Biden cu covor roşu, drapele şi soldaţi în ţinută de gală. Cei doi şefi de stat s-au deplasat apoi în Biroul Oval, unde preşedintele american a promis că se va asigura că „lumea va fi alături de Ucraina”.

Întrebat de un jurnalist cât de importantă este vizita sa, Volodimir Zelenski a răspuns că „foarte importantă”. El a subliniat că şi-a început ziua în Congresul SUA pentru a le mulţumi legiuitorilor şi poporului american pentru sprijinul lor.

Casa Albă a fost, fără îndoială, cea mai călduroasă oprire a zilei a lui Volodimir Zelenski. Președintele ucrainean a discutat cu Biden despre nevoile de apărare ale ţării sale, punând un accent deosebit pe apărarea aeriană.

Biden a lăudat curajul poporului ucrainean în momentul în care l-a primit pe liderul de la Kiev în Biroul Oval, iar ulterior Departamentul de Stat a anunţat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, de 325 de milioane de dolari.

Sistemul ATACMS – rachete tactice cu rază lungă de acţiune pe care Ucraina insistă să le primească – nu figurează însă pe lista de echipamente, potrivit presei americane.

Casa Albă anunţase deja că Statele Unite vor livra Ucrainei mijloace de apărare aeriană „semnificative”, dar preşedintele Biden „a decis că nu va furniza (rachete) ATACMS”, a declarat consilierul pentru securitate naţională al executivului american, Jake Sullivan, într-o conferinţă de presă. „El nu a exclus această posibilitate în viitor”, a adăugat el.

Nou pachet de ajutor militar al SUA pentru Ucraina, în valoare totală de 325 de milioane de dolari, include sisteme de apărare antiaeriană şi o a doua tranşă de muniţie cu dispersie.

Facebook

Comentarii

76 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *