Zece țări din nordul Europei activează o „clauză de apărare” pentru a proteja infrastructura submarină din Marea Baltică

Marți, zece țări din nordul Europei, membre ale Forței Expediționare Comune (JEF), au decis să activeze o „clauză de apărare” în urma mai multor incidente care au afectat infrastructura submarină din Marea Baltică. Această măsură presupune desfășurarea de mijloace militare suplimentare pentru a asigura protecția infrastructurii subacvatice, conform informațiilor furnizate de AFP și preluate de Agerpres.

Miniștrii apărării ai celor zece țări, conduse de Regatul Unit în cadrul JEF, au emis un comunicat la sfârșitul unei reuniuni, indicând că această clauză de apărare va implica capacități maritime și aeriene care vor fi desfășurate în centrul regiunii JEF. Este prima dată când o astfel de clauză de apărare este activată de către JEF, iar activitățile sunt programate să înceapă la începutul lunii decembrie.

Măsurile vor consta în supravegherea maritimă, cu aproximativ douăzeci de nave de război desfășurate în Marea Baltică și în zonele din Atlanticul de Nord. Aceasta are ca scop luarea în considerare a situației de securitate și protejarea infrastructurii submarine esențiale. Ministrul suedez al apărării, Pal Jonson, a subliniat că aceste operațiuni sunt necesare pentru a face față unei situații de securitate foarte grave în regiune.

Decizia de a activa clauza de apărare vine în contextul întăririi securității în Marea Baltică, după închiderea unui gazoduct submarin finlandez în octombrie, ca urmare a unei scurgeri provocate de o intervenție „externă”. Chiar dacă poliția finlandeză a stabilit ulterior că pagubele au fost cauzate de ancora unei nave comerciale chineze, incidentul a generat speculații, mai ales în urma exploziilor din septembrie 2022 care au afectat conductele de gaz submarine Nord Stream, utilizate pentru transportul gazelor rusești în Europa de Vest, în contextul conflictului cu Moscova legat de războiul din Ucraina.

Facebook

Comentarii

80 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *