Zece persoane acuzate, în urma atacurilor teroriste de la Bruxelles din 2016

La șase ani de la atacurile teroriste de la Bruxelles din 2016, în capitala Belgiei a început cel mai mare proces penal din istorie. Zece bărbați sunt acuzați că au făcut parte din grupul terorist care a comis cel mai grav atac pe timp de pace din istoria Belgiei.

În total, 32 de persoane au fost ucise și alte peste 340 au fost rănite în atentatele de la orele de vârf de pe aeroportul din Bruxelles și din metroul din oraș. Printre suspecți se numără Salah Abdeslam, singurul membru supraviețuitor al grupului cu sediul în Belgia, care a ucis 130 de persoane în atacurile de la Paris din noiembrie 2015.

Un alt acuzat, Mohamed Abrini – cunoscut sub numele de „omul cu pălărie” – este suspectat că și-a abandonat dispozitivul exploziv la aeroport în timpul atacurilor. Ceilalți opt suspecți sunt acuzați de furnizarea de arme și asistență logistică pentru atacatorii de la Bruxelles sau de sprijinirea grupării teroriste.

Nouă dintre bărbați riscă închisoare pe viață dacă vor fi condamnați, în timp ce al zecelea ar putea fi închis până la 10 ani. Unul dintre cei zece inculpați este presupus a fi mort în Siria și va fi judecat în absență de către Curtea de Asamblare din Bruxelles.

Atacurile de la Bruxelles au avut loc la doar patru zile după ce poliția belgiană l-a arestat pe Abdeslam într-un apartament din cartierul Molenbeek din Bruxelles. În dimineața zilei de 22 martie, doi atentatori sinucigași cu bombă au detonat dispozitive în sala de plecări a aeroportului internațional Bruxelles-Zaventem. Șaisprezece persoane au fost ucise în cele două explozii, iar alte zeci au fost rănite.

Un al treilea presupus atentator – Abrini – a fost văzut pe camerele de supraveghere aruncând o geantă mare, care conținea explozibili, înainte de a părăsi terminalul. Câteva minute mai târziu, o altă bombă a fost detonată într-un tren de metrou, care tocmai se pregătea să părăsească stația Maelbeek din centrul Bruxelles-ului, în apropiere de cartierul UE al orașului. Alte șaisprezece persoane au fost ucise.

Facebook

Comentarii

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *