Xi Jinping – vizită în Rusia, săptămâna viitoare?

Președintele chinez Xi Jinping ar intenționa să se deplaseze în Rusia pentru a se întâlni cu omologul său Vladimir Putin. săptămâna viitoare, mai devreme decât se aștepta.

Planurile pentru vizită vin în contextul în care China s-a oferit să medieze pacea în Ucraina, un efort care a fost întâmpinat cu scepticism în Occident, având în vedere sprijinul diplomatic al Beijingului pentru Rusia. Putin a declarat luna trecută că a fost convenită o vizită a lui Xi, deși șeful Kremlinului nu a dat nicio dată. Wall Street Journal a relatat luna trecută că o vizită la Moscova ar putea avea loc în aprilie sau la începutul lunii mai.

Ministerul de Externe al Chinei nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii privind posibilitatea ca Xi să meargă la Moscova. Kremlinul a declarat că nu are nimic de spus în această privință. ”De regulă, anunțurile privind vizitele oficiale în străinătate sunt coordonate prin acordul părților. Când va exista o astfel de disponibilitate, vă vom anunța”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, reporterilor de la Moscova.

Luna trecută, Putin l-a primit pe Wang Yi, într-o vizită la Moscova. O sursă Reuters a declarat că deplasarea lui Wang la Moscova a fost pentru pregătirea vizitei lui Xi. China și Rusia au încheiat un parteneriat „fără limite” în februarie 2022, când Putin a vizitat Beijingul pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de iarnă, cu câteva săptămâni înainte ca Rusia să invadeze Ucraina. Cele două părți au continuat de atunci să reafirme soliditatea legăturilor lor.

Facebook

Comentarii

68 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *