Protest masiv anti-Rusia în Georgia

Mii de persoane au manifestat în Tbilisi în cursul nopții, fluturând steaguri ale UE și înfruntând poliția, în semn de protest față de o lege controversată, despre care președintele Georgiei spune că este „dictată de Moscova”.

Protestatarii au scandat „Jos legea rusă”, în timp ce se confruntau cu poliția, care i-a respins cu tunuri de apă, în capitala georgiană. Potrivit POLITICO, președintele rus Vladimir Putin privește cu precauție demonstrația de la Tbilisi, pe măsură ce sentimentul anti-Moscova crește în fosta republică sovietică.

Proiectul de lege, care a trecut marți seară de prima lectură în Parlamentul georgian, cu o majoritate confortabilă de 76 la 13, ar impune tuturor organizațiilor care primesc mai mult de 20% din finanțare din străinătate să se înregistreze ca „agenți străini”, în caz contrar riscând amenzi mari.

Proiectul de lege mai trebuie să treacă prin a doua și a treia lectură, dar are sprijinul partidului de guvernământ Georgian Dream și se așteaptă ca Parlamentul să îl aprobe. Legea amintește de o serie de acte legislative similare adoptate de Kremlin, sub conducerea lui Putin.

Președintele Georgiei, Salome Zourabichvili, care se află în SUA pentru o vizită oficială, a criticat proiectul de lege: „Această lege – de care nimeni nu avea nevoie – nu vine de nicăieri. Este ceva dictat de Moscova. Georgia, care își vede viitorul în Europa, nu va permite nimănui să îi ia acest viitor”, a declarat Zourabichvili într-un discurs video.

Facebook

Comentarii

71 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *