Xi Jinping – mediator între Putin și Zelenski?

Președintele chinez Xi Jinping plănuiește să viziteze Moscova pentru a se întâlni cu Vladimir Putin, săptămâna viitoare, potrivit Reuters și Wall Street Journal. De asemenea, Xi ar dori să aibă și o discuție la telefon cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

Ziarul american a adăugat că Xi îl va suna și pe liderul Ucrainei, ceea ar fi prima dată când cei doi vor avea o comunicare directă, cel puțin în mod public, de când a început invazia rusă, în urmă cu mai bine de un an.

Săptămâna trecută, Kremlinul a refuzat să comenteze știrile potrivit cărora Xi ar urma să se afle în capitala rusă pe 21 martie. Xi îl consideră pe Putin „vechiul său prieten”, iar cele două regimuri au ajuns la un „parteneriat fără limite”, cu puțin timp înainte ca Putin să pornească războiul împotriva Ucrainei.

Sergii Nikoforov, purtătorul de cuvânt al lui Zelenski, nu a negat sau confirmat viitoarele discuții: „Nu am nicio informație suplimentară… încă”, a spus el.

În ultimele săptămâni, SUA au acuzat China că are în vedere trimiterea de arme letale către Rusia; Beijingul a catalogat această tactică drept „calomnie”. Între timp, Beijingul a făcut o propunere de pace formulată vag. Zelenski a declarat că ar fi deschis să discute o parte a planului în cadrul unei întâlniri cu Xi, chiar dacă Occidentul a criticat Beijingul pentru orientarea pro-rusă.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *