Ursula von der Leyen cere politică dură față de China, înaintea vizitei la Beijing

Europa trebuie să fie „mai îndrăzneață” față de China, care a devenit „mai represivă acasă și mai asertivă în străinătate”, potrivit președintelui Comisiei Europene. Într-un discurs dur, înaintea vizitei sale în China de săptămâna viitoare, Ursula von der Leyen a avertizat joi Beijingul să nu se alieze cu Moscova pentru a aduce o pace compromisă în Ucraina.

„Nu trebuie să se implice în această chestiune: Modul în care China continuă să interacționeze cu războiul lui Putin va fi un factor determinant pentru relațiile UE-China în viitor”, a spus von der Leyen.

Aceasta a lăsat să se înțeleagă, pentru prima dată, că UE ar putea înceta urmărirea unui acord comercial istoric cu China, care a fost încheiat în 2020, dar care a fost ulterior blocat de Parlamentul European după ce unii dintre membrii săi au fost sancționați de Beijing.

„Trebuie să recunoaștem că lumea și China s-au schimbat în ultimii trei ani și trebuie să reevaluăm CAI în lumina strategiei noastre mai largi privind China”, a declarat ea la un eveniment co-organizat de European Policy Center și Merics, referindu-se la acordul comercial cu China, cunoscut sub numele de Acordul global privind investițiile.

În timp ce von der Leyen a făcut comentarii critice cu privire la China în trecut, aceasta este prima dată când șefa UE a ținut un discurs complet despre relațiile blocului cu Beijingul. Referindu-se la situația din Taiwan, la încălcările drepturilor omului din Xinjiang și la represaliile economice împotriva Lituaniei, ea a spus, potrivit Politico: „Aceste acțiuni de escaladare indică o China care devine mai represivă acasă și mai asertivă în străinătate”

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *