UNRWA: ”Nu există niciun loc sigur în Fâşia Gaza”

Şeful Agenţiei Naţiunilor Unite de ajutorare pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA), Philippe Lazzarini, nu vede nicio posibilitate de evacuare a oamenilor din oraşul Rafah, situat în sudul Fâşiei Gaza, aşa cum a cerut Israelul, relatează joi Reuters conform Agerpres.

”Nu există niciun loc sigur în Fâşia Gaza”, a declarat Philippe Lazzarini pentru cotidianul elveţian Neue Zürcher Zeitung.

Nordul enclavei palestiniene este înţesat de bombe neexplodate, astfel că oamenii nu ar putea fi mutaţi acolo, potrivit lui Lazzarini, care a evidenţiat fenomenul de malnutriţie acută ce face ca foametea să fie iminentă în rândul populaţiei.

Guvernul israelian le-a cerut agenţiilor ONU active în regiune să ajute la evacuarea civililor din Rafah. Armata israeliană consideră oraşul Rafah drept ultimul bastion al mişcării islamiste palestinene Hamas.

Potrivit Naţiunilor Unite, peste 1,4 milioane de oameni care şi-au părăsit căminele din alte părţi ale Fâşiei Gaza se adăpostesc în prezent în Rafah, oraş care înaintea actualului conflict israeliano-palestinian avea aproximativ 250.000 de locuitori.

Israelul a propus mutarea populaţiei din Rafah în tabere de corturi situate la nord de oraş.

La finalul lunii ianuarie, Israelul a acuzat 12 angajaţi ai UNRWA de participare la atacul terorist de amploare comis de mişcarea Hamas în sudul Israelului pe 7 octombrie. La scurt timp, ţări occidentale, printre care cei mai mari donatori, SUA şi Germania, şi-au suspendat plăţile către UNRWA.

Aproape întreaga populaţie civilă din Fâşia Gaza se bazează pe UNRWA pentru acoperirea necesarului de alimente, apă şi medicamente.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *