SUA intervin pentru armistițiul Israel-Hamas

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a sosit în Orientul Mijlociu luni pentru a desfășura noi discuții și negocieri în vederea semnării unui armistițiu între Israel și gruparea Hamas din Fâșia Gaza. Aceasta reprezintă a cincea vizită a șefului diplomației americane în regiune de la începerea conflictului din Gaza.

Pe lângă discuțiile cu privire la armistițiu, Blinken are programate și vizite în Qatar, Egipt, Israel și Cisiordania ocupată.

Statele Unite afirmă că sprijină în continuare „dreptul Israelului de a se apăra”, dar sunt tot mai frustrate de modul în care acest drept este exercitat. SUA au solicitat în repetate rânduri Israelului să minimizeze numărul victimelor civile din Gaza și susțin soluția unui stat palestinian, cu toate că Israel se declară împotriva acestei idei.

În cadrul vizitei în Israel, Antony Blinken va solicita autorităților să permită tranzitul mai multor alimente și medicamente în Fâșia Gaza, afirmând că „nevoile populației palestiniene se află în centrul abordării americane”, conform consilierului pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan.

Cu toate acestea, un oficial Hamas din Beirut a declarat că este prea devreme să se vorbească despre un acord privind armistițiul. Propunerea intermediarilor qatarezi, americani și egipteni este considerată „un acord-cadru care trebuie studiat” conform liderului organizației.

Luptele intense continuă în Fâșia Gaza, unde armata israeliană a bombardat din nou Khan Younis, în sudul teritoriului, susținând că acolo se află lideri ai mișcării islamiste palestiniene. Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, afirmă că majoritatea bastioanelor Hamas au fost distruse, iar operațiunile se vor îndrepta spre sudul Fâșiei Gaza și orașul Rafah.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *