Ultima zi a armistițiului dintre Israel și Hamas. Speranțe pentru prelungire

Armistițiul care a dus la eliberarea unor ostatici și facilitat transporturile cu ajutoare de urgență în Fâșia Gaza ajunge la final azi, însă există discuții pentru o eventuală prelungire, conform informațiilor furnizate de AFP.

Mișcarea armată islamistă palestiniană, Hamas, a exprimat dorința de a prelungi acordul dincolo de cele patru zile stabilite inițial, având în vedere obiectivul de a elibera un număr mai mare de prizonieri, așa cum prevede înțelegerea.

Acordul, intermediat de Qatar cu sprijinul Statelor Unite și al Egiptului, a intrat în vigoare vineri și include un armistițiu de patru zile, facilitarea trecerii ajutoarelor umanitare în Gaza și eliberarea a 50 de ostatici din cei peste 200 aduși în Gaza, precum și a 150 de prizonieri palestinieni ținuți în Israel.

În urma acordului, 39 de ostatici au fost eliberați până acum, plus alți 24 în afara acordului, majoritatea thailandezi care lucrau în Israel, și 117 prizonieri palestinieni, un raport de un ostatic la trei prizonieri.

Duminică, printre ostaticii eliberați s-a numărat și o fetiță americană de patru ani, numită Abigail, rămasă orfană în urma unui atac al Hamas din 7 octombrie pe teritoriul israelian. Președintele american Joe Biden și premierul israelian Benjamin Netanyahu și-au exprimat dorința prelungirii armistițiului, cu Netanyahu subliniind și obiectivul continuării eliminării Hamas.

În Cisiordania, prizonierii eliberați au fost întâmpinați cu bucurie, iar situația umanitară din Gaza, deși beneficiază de un răgaz, rămâne una volatilă, cu nevoi fără precedent, potrivit Agenției ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA). Eforturile de aducere de ajutoare sunt în curs, dar populația se confruntă în continuare cu probleme grave, inclusiv lipsa apei potabile și a alimentelor în unele zone.

Facebook

Comentarii

75 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *