UE solicită un obiectiv global privind energia regenerabilă

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a alăturat apelurilor lansate în favoarea stabilirii de către țări a unui obiectiv mondial pentru energia regenerabilă.

Von der Leyen, care a propus, de asemenea, stabilirea unui obiectiv global separat pentru eficiența energetică, a sugerat că acest obiectiv ar putea fi atins până la discuțiile COP28 ale Națiunilor Unite privind clima, care vor avea loc la Dubai la sfârșitul acestui an.

„Astăzi, aș dori să lansez o nouă inițiativă de a lucra împreună pentru a stabili obiective globale pentru eficiența energetică și pentru energia regenerabilă”, a declarat ea joi, în remarcile făcute în cadrul Forumului economiilor majore (MEF) privind energia și clima, găzduit de președintele american Joe Biden. „Am putea dezvolta aceste obiective până la COP28”.

După cum a relatat anterior POLITICO, miniștrii din 43 de țări au discutat ideea unei ținte globale privind energiile regenerabile la o reuniune desfășurată luna trecută la Copenhaga. Francesco La Camera, șeful Agenției Internaționale pentru Energii Regenerabile, a declarat, de asemenea, pentru POLITICO într-un interviu acordat la începutul acestei luni, că organizația sa susține inițiativa.

Într-un mesaj video, secretarul general al ONU, António Guterres, a îndemnat țările MEF – responsabile pentru marea majoritate a emisiilor mondiale – să accelereze tranziția către sursele regenerabile. De asemenea, Guterres a reiterat apelul său anterior către țările dezvoltate de a-și devansa obiectivele de neutralitate climatică până în 2040.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *