UE salută noul tratat al ONU pentru protejarea mării libere

După aproape 20 de ani de discuții, statele membre ale Națiunilor Unite au convenit asupra unui cadru legal pentru protejarea mării libere din afara granițelor naționale.

Negociatorii din peste 100 de țări au semnat sâmbătă un tratat pentru a proteja marea liberă, un pas mult așteptat, despre care organizațiile de mediu susțin că va ajuta la inversarea pierderilor biodiversității marine și va asigura dezvoltarea durabilă.

Tratatul este văzut ca o componentă crucială în eforturile globale de a proteja 30% din pământul și marea lumii până la sfârșitul deceniului, un obiectiv cunoscut sub numele de „30 până în 30”, convenit la Montreal în decembrie.

Acoperind aproape două treimi din oceanul care se află în afara granițelor naționale, tratatul va oferi un cadru legal pentru stabilirea unor zone marine protejate. De asemenea acesta va proteja zonele împotriva pierderii faunei sălbatice și va împărți „resursele genetice” care sunt utilizate în industrii precum biotehnologia.

Comisia Europeană, brațul executiv al Uniunii Europene, a salutat acordul și l-a catalogat drept un „moment istoric”.

„Odată cu acest acord privind marea liberă, facem un pas important înainte pentru a ocroti viața marină și biodiversitatea, care sunt esențiale pentru noi și pentru generațiile viitoare”, a declarat Virginijus Sinkevicius, comisarul european pentru mediu, oceane și pescuit.

Acordul va fi adoptat oficial după ce va fi verificat de avocați și tradus în șase limbi oficiale ale Organizației Națiunilor Unite.

Facebook

Comentarii

68 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *