Noile sancțiuni UE împotriva Rusiei, dezamăgitoare pentru Ucraina?

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut joi mai multe măsuri împotriva Rusiei din partea Uniunii Europene, dar noile sancțiuni pe care blocul comunitar le pregătește pentru aniversarea unui an de la începerea războiului nu vor fi pe măsura așteptărilor Kievului.

De la invadarea Ucrainei de către Moscova în urmă cu un an, UE a aplicat sancțiuni fără precedent vizând sectoarele de apărare și financiar ale Rusiei, limitând comerțul și punând pe lista neagră aproximativ 1.500 de persoane și entități considerate implicate în impulsionarea războiului.

Dar blocul comunitar a lăsat încă neatinse multe legături de afaceri – inclusiv comerțul cu diamante al Belgiei cu Rusia -, iar cele 27 de țări ale UE par să fi epuizat în mare parte posibilitățile de a aplica sancțiuni economice dure, cărora toate țările le pot acorda aprobarea necesară.

„Putem observa că ritmul sancțiunilor europene a încetinit ușor, în timp ce statul-terorist, dimpotrivă, își mărește ritmul de adaptare la sancțiuni. Merită să recuperăm și să reparăm (acest lucru). Credem că putem face acest lucru”, a declarat Zelenski, într-o conferință de presă cu șefa executivului UE, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, aflată în vizită la Kiev.

Von der Leyen a declarat că blocul comunitar va avea un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, pentru aniversarea din 24 februarie a începerii războiului, cel mai mare conflict armat din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

„Îl facem pe președintele rus Vladimir Putin să plătească pentru războiul său atroce”, a declarat ea la conferința de presă. „Rusia plătește un preț greu, deoarece sancțiunile noastre îi erodează economia, aruncând-o înapoi cu o generație.”

Facebook

Comentarii

69 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *