UE îndeamnă la sancționarea oligarhilor pro-ruși din Republica Moldova și Georgia

Mai mulți miniștri europeni de externe au cerut luni ca UE să sancționeze oligarhii implicați în „încercările de destabilizare” din Republica Moldova și Georgia, pe fondul temerilor tot mai mari privind ingerința Rusiei.

„Aceste două țări se confruntă cu încercări de destabilizare care necesită cea mai mare vigilență din partea noastră și ar putea justifica faptul că începem să luăm în considerare posibilitatea de a-i viza pe cei responsabili de aceste încercări”, a declarat ministrul francez de externe, Catherine Colonna, înaintea unei reuniuni a miniștrilor de externe din UE.

De asemenea, atât omologii săi din România, cât și din Estonia au cerut blocului să sancționeze oligarhii pro-ruși din Republica Moldova.

Invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina a condus la temeri tot mai mari de interferență din partea Moscovei în fostele republici sovietice – mai ales în Republica Moldova, al cărei președinte pro-UE a expus public planurile Kremlinului de a răsturna guvernul.

Republica Moldova a primit statutul de țară candidată la UE în iunie anul trecut, alături de Ucraina, în timp ce Georgia va trebui să implementeze mai întâi mai multe reforme, inclusiv să reducă influența politică și economică a oligarhilor.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *