UE, dată în judecată pentru că nu interzice investițiile în energia nucleară și gazele naturale

Greenpeace va da în judecată Comisia Europeană în legătură cu decizia acesteia de a include gazele naturale și energia nucleară pe lista UE de investiții care pot fi etichetate ca fiind „verzi”, a declarat joi grupul de campanie.

Conform normelor Comisiei Europene, anumite investiții în energie nucleară și gaze naturale sunt considerate ecologice. În septembrie, Greenpeace a solicitat o revizuire formală a normelor Comisiei, cerere respinsă de Bruxelles. Acum, grupul de campanie a declarat că va depune o acțiune la Instanța Supremă a UE în luna aprilie.

Greenpeace va înainta această acțiune pe motiv că limitele de emisii de CO2 pentru centralele electrice pe bază de gaz sunt prea puțin stricte pentru ca UE să își atingă obiectivele climatice.

„Vom lupta în instanță împotriva acestei false etichete verzi”, a declarat Ariadna Rodrigo, membră a campaniei Greenpeace.

Alte patru grupuri – WWF, Friends of the Earth Germania, Transport & Environment și ClientEarth – au cerut, de asemenea, Bruxelles-ului să retragă eticheta verde pentru gaz. Grupurile au declarat joi că se gândesc la următorii pași.

Normele UE, cunoscute sub numele de „taxonomie”, vizează să ofere un standard înalt pentru investițiile sustenabile, dar anul trecut au devenit controversate și au stârnit dezbateri aprinse între statele membre ale UE. Țări precum Spania și Danemarca au susținut că nu este credibil să eticheteze gazul, un combustibil fosil care emite CO2, ca fiind prietenos cu clima. Polonia și Bulgaria s-au numărat printre cei care au solicitat norme de sprijinire a investițiilor în gaz, pentru a-i ajuta să renunțe la cărbunele mai poluant.

Facebook

Comentarii

76 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *