Turcia reia negocierile cu Suedia și Finlanda privind aderarea la NATO

Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat luni că discuțiile cu Suedia și Finlanda cu privire la candidaturile lor la aderarea la NATO vor fi reluate pe 9 martie, deși a spus că Suedia nu și-a îndeplinit încă obligațiile asumate în cadrul unui memorandum semnat anul trecut.

În ianuarie, Turcia a anulat discuțiile cu Suedia și Finlanda cu privire la candidaturile lor, după ce un politician danez de extremă dreapta a ars o copie a Coranului în fața ambasadei Turciei din Stockholm.

„Colegii mei vor participa la reuniunea care va avea loc pe 9 martie”, a declarat Cavusoglu într-o conferință de presă la Ankara, adăugând că întâlnirea va avea loc la Bruxelles.

Suedia și Finlanda au solicitat anul trecut să se alăture alianței de apărare nord-atlantice după ce Rusia a invadat Ucraina, dar Suedia, în special, s-a confruntat cu obiecții neașteptate din partea Turciei. Ankara acuză Stockholm că adăpostește ceea ce consideră că sunt membri ai unor grupări teroriste.

Suedia, Finlanda și Turcia au semnat memorandumul privind pașii spre ratificarea de către Turcia la un summit NATO la Madrid în 2022. Guvernul suedez intenționează să ia o decizie oficială la 9 martie cu privire la o propunere planificată de mult timp de a face ilegală apartenența sau susținerea unei organizații teroriste. Stockholm urmărește ca legislația să intre în vigoare la 1 iunie, deși nu a fost încă stabilită o dată pentru votul parlamentar asupra proiectului de lege.

Statele Unite și alte țări NATO speră ca cele două țări nordice să devină membre ale alianței în cadrul unui summit NATO care va avea loc la 11 iulie în capitala Lituaniei, Vilnius.

Facebook

Comentarii

78 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *