Miniștrii Energiei din UE decid soarta cărbunelui european

Miniștrii energiei din cele 27 de țări ale Uniunii Europene se reunesc azi la Luxemburg pentru a dezbate noile reguli ale pieței de energie a UE.

Discuțiile se anunță tensionate după propunerea neașteptată din partea Suediei, țară ce deține președinția rotativă a Uniunii Europene, de a se permite statelor membre să prelungească subvențiile acordate centralelor pe bază de cărbune. Această propunere a generat neînțelegeri și nemulțumiri în rândul unor state, deoarece utilizarea cărbunelui este considerată cea mai poluantă formă de generare a energiei.

Un oficial de rang înalt al Uniunii Europene a declarat că folosirea cărbunelui va fi permisă doar „în condiții foarte specifice”. Este de așteptat ca miniștrii să aprobe reformele pieței de energie, însă nu este clar dacă utilizarea cărbunelui va fi inclusă în acordul final.

Stabilizarea prețurilor și energie mai curată

Scopul noilor norme este de a promova o tranziție către surse de energie mai curate și de a se evita crizele energetice viitoare. În ultimul an, prețurile ridicate la gazele naturale au afectat puternic bugetele consumatorilor, fapt ce a subliniat necesitatea unei reforme în acest domeniu.

Reforma propusă are ca obiectiv stabilizarea prețurilor la energie prin introducerea unor noi centrale electrice bazate pe energie regenerabilă și nucleară cu emisii scăzute, prin intermediul unui concept numit „contracte pentru diferență”. Aceste contracte ar garanta investitorilor un venit minim, asigurat de stat. De asemenea măsura dorește să stimuleze investițiile în surse de energie curate și să reducă dependența de combustibili fosili.

Facebook

Comentarii

90 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *