Țările UE încearcă să impună un nou pachet de sancțiuni Rusiei

Țările Uniunii Europene vor face joi o nouă încercare de a ajunge la un acord asupra unui al nouălea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei, după ce Polonia și Lituania au blocat un acord din cauza temerilor că oligarhii ruși din domeniul îngrășămintelor ar putea beneficia de acesta.

Cele două țări au respins pachetul, considerând că acesta ar oferi oligarhilor ruși portițe de scăpare pentru a se sustrage sancțiunilor UE, a declarat ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis reporterilor la Vilnius.

Noile sancțiuni impuse Moscovei au fost întârziate din cauza dezacordului cu privire la faptul că UE ar trebui să faciliteze trecerea exporturilor de îngrășăminte rusești prin porturile europene, chiar și atunci când producătorii sunt deținuți de oligarhi aflați pe lista neagră.

Unii spun că restricțiile UE reprezintă o amenințare la adresa securității alimentare a țărilor în curs de dezvoltare, în timp ce alții susțin că relaxarea acestora ar permite oligarhilor ruși care dețin afaceri cu îngrășăminte să se sustragă sancțiunilor UE împotriva lor.

În timp ce liderii UE s-au reunit la Bruxelles pentru ultimul summit al anului, un diplomat UE a declarat că țările s-au apropiat de un acord și că se așteaptă ca un nou proiect de sancțiuni să fie distribuit joi seara.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *