Germania începe instalarea sistemului Patriot în Polonia

Armata germană va începe în zilele următoare pregătirile pentru a desfăşura un sistem de apărare antirachetă Patriot în Polonia, potrivit Agerpres. Guvernul german a oferit Varşoviei sistemul Patriot pentru a contribui la securizarea spaţiului aerian polonez, după ce o rachetă rătăcită din războiul din Ucraina a lovit teritoriul polonez, omorând două persoane.

Ministrul apărării al Poloniei, Mariusz Blaszczak, a cerut însă ulterior Germaniei să trimită bateriile de rachete Patriot direct Ucrainei. Germania a argumentat că nici un stat din NATO nu a trimis sisteme Patriot Ucrainei şi că acestea au fost desfăşurate până acum doar pentru a apăra teritoriul Alianţei.

Sistemele Patriot sunt produse de compania americană Raytheon şi au rază de acţiune de peste 60 km.

O echipă militară germană de recunoaştere va pleca mâine în Polonia pentru a identifica un loc potrivit pentru amplasarea echipamentului.

Tancuri Leopold2 pentru Ucraina?

Agenţia germană mai transmite că ambasadorul ucrainean, Oleksii Makeiev, a afirmat că a primit promisiuni din partea Berlinului că și ţării sale îi vor fi livrate arme. ”În discuţii directe, am primit asigurări despre mai multe arme şi mai multe muniţii, pe care le vom anunţa împreună la momentul potrivit”, a declarat Makeiev. Ambasadorul a precizat că pe front sunt necesare de urgenţă mai multe sisteme antiaeriene, obuziere autopropulsate şi muniţie.

Cancelarul german Olaf Scholz a respins până acum livrarea de tancuri Leopold 2, pe motivul că nici o altă ţară NATO nu le-a furnizat. SUA au semnalat vineri că nu văd obstacole în privinţa acestor livrări. Este însă decizia Germaniei, a declarat secretarul de stat adjunct Wendy Sherman.

Facebook

Comentarii

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *