Țările baltice atacă un diplomat chinez pentru că a pus la îndoială suveranitatea statelor ex-sovietice

Țările baltice Estonia, Lituania și Letonia cer o explicație din partea Beijingului după ce trimisul principal al Chinei în Franța a pus la îndoială independența fostelor țări sovietice, precum Ucraina. Lu Shaye, ambasadorul Chinei în Franța, a declarat vineri, într-un interviu acordat postului de televiziune francez LCI, că fostele țări sovietice nu au un „statut efectiv” în dreptul internațional.

Întrebat dacă peninsula Crimeea aparține Ucrainei, Lu a răspuns că „depinde cum percepeți problema”, argumentând că, din punct de vedere istoric, a făcut parte din Rusia și a fost oferită Ucrainei de fostul lider sovietic Nikita Hrușciov.

„În dreptul internațional, nici măcar aceste țări din fosta Uniune Sovietică nu au statutul efectiv în dreptul internațional, pentru că nu există un acord internațional care să materializeze statutul lor de țară suverană”, a spus el.

Comentariile au stârnit indignare în Estonia, Lituania și Letonia – trei foste țări sovietice. Ministrul leton de externe Edgars Rinkēvičs a declarat într-un tweet că ministerul său l-a convocat luni pe „responsabilul cu afaceri autorizat al ambasadei chineze din Riga pentru a oferi explicații”. Acest pas este coordonat cu Lituania și Estonia”. El a numit comentariile „complet inacceptabile”, adăugând: „Așteptăm explicații din partea Chinei și retragerea completă a acestei declarații”.

Margus Tsahkna, ministrul de externe al Estoniei, a calificat comentariile drept „false” și „o interpretare greșită a istoriei”. Gabrielius Landsbergis, ministrul de externe al Lituaniei, a împărtășit interviul pe Twitter cu un comentariu: „Dacă cineva încă se întreabă de ce statele baltice nu au încredere în China pentru a „intermedia pacea în Ucraina”, iată un ambasador chinez care susține că peninsula Crimeea este rusească și că granițele țărilor noastre nu au nicio bază legală.”

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *