Suedia: UE ar trebui să ajungă la un acord asupra legilor climatice până la vară

Uniunea Europeană își propune să finalizeze până în iulie negocierile privind legile pentru atingerea obiectivului privind schimbările climatice pentru 2030, deși o revizuire controversată a taxelor pe combustibilii fosili va dura probabil mai mult, au declarat luni reprezentanții Suediei la Bruxelles.

Suedia, care deține în prezent președinția rotativă a UE și va prezida negocierile dintre țările membre până la 30 iunie, dorește să obțină obiective mai stricte în materie de energie regenerabilă și de eficiență energetică și standarde de performanță energetică pentru clădiri, precum și să impună companiilor aeriene obligația de a utiliza mai mult combustibil ecologic.

UE se află în ultima etapă a negocierilor pentru aproximativ o duzină de legi de combatere a încălzirii globale, iar anul trecut a ajuns la un acord cu privire la majoritatea acestora, inclusiv interzicerea în 2035 a vânzărilor de mașini noi care utilizează combustibili fosili și o revizuire majoră a pieței de carbon.

„Vom încerca să finalizăm acest lucru, astfel încât, în prima parte a acestui an, să putem afirma că pachetul Fit for 55 a fost încheiat cu succes în ceea ce privește activitatea legislativă”, a declarat Torbjörn Haak, ambasadorul adjunct al Suediei la UE, în fața presei la Bruxelles.

Haak a precizat că, deocamdată, Suedia nu anticipează noi propuneri de urgență pentru a face față consecințelor reducerii de către Rusia a fluxurilor de gaze către Europa, după ce țările UE au convenit anul trecut asupra unor măsuri de urgență, inclusiv un plafon al prețului gazelor și cerințe de umplere a depozitelor.

Facebook

Comentarii

53 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *