Macron cere finanțare masivă pentru combaterea schimbărilor climatice

Negocierile privind schimbările climatice au fost mult timp blocate din cauza cererilor de transferuri de miliarde de dolari, însă președintele francez, Emmanuel Macron, susține că finanțarea ar trebui să fie discutată în „trilioane”.

Vorbind la summitul COP27 privind clima de la Sharm El-Sheikh, Egipt, Macron și-a acordat sprijinul pentru elementele unui plan prezentat de prim-ministrul din Barbados, Mia Mottley, care urmărește să revizuiască modul în care finanțarea pentru climă ajunge la țările care au cea mai mare nevoie de ea.

Macron a cerut suspendarea datoriilor pentru țările afectate de dezastre și punerea în gardă a Fondului Monetar Internațional (FMI). POLITICO apreciază că a fost un discurs care a marcat o schimbare de ton pe care țările în curs de dezvoltare o solicitau de mult timp.

Banii reprezintă un punct central al discuțiilor din acest an privind clima, având în vedere decalajul tot mai mare dintre ceea ce s-a promis și ceea ce este necesar. În septembrie, Barbados a emis prima obligațiune din lume pentru pandemii și dezastre naturale. „A sosit momentul să introducem clauze privind catastrofele naturale și pandemiile în instrumentele noastre de datorie”, a declarat Mottley.

Macron a cerut ca regulile FMI, ale Băncii Mondiale și ale altor mari creditori să fie modificate pentru a face mult mai frecvente clauzele care să oprească rambursarea datoriilor în cazul unui dezastru.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *