SUA: Rusia „nu ar trebui să facă parte” din Consiliul de Securitate al ONU

Rusia „nu ar trebui să fie” un membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, a declarat joi un diplomat american.

„Rusia este un membru permanent al Consiliului de Securitate, însă nu ar trebui să fie din cauza a ceea ce face în Ucraina”, a declarat ambasadorul Statelor Unite la ONU, Linda Thomas-Greenfield. Cu toate acestea, Carta ONU „nu permite schimbarea statutului său de membru permanent”, a adăugat ea.

Consiliul de Securitate al ONU este un organism internațional responsabil cu menținerea păcii. În fața acestuia pot fi aduse plângeri din partea țărilor, iar consiliul votează și ia decizii în materie de securitate pe care ceilalți membri ai ONU sunt obligați să le urmeze.

Aceasta are 10 membri rotativi și cinci membri permanenți, printre care Rusia, Marea Britanie, Franța, SUA și China, care au drept de veto. Moscova urmează să preia de sâmbătă, pentru o lună, conducerea organismului executiv.

Thomas-Greenfield a declarat pentru AFP că se așteaptă ca Rusia să se comporte „profesionist” în cadrul președinției, deși are îndoieli. „Ne așteptăm, de asemenea, ca ei să caute și oportunități pentru a-și avansa campania de dezinformare împotriva Ucrainei, a Statelor Unite și a tuturor aliaților noștri”, a declarat ambasadorul american.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *