SUA acuză firme din China că susțin armata Rusiei

Administrația președintelui american Joe Biden a adăugat marți cinci firme din China pe o listă neagră a comerțului pentru că ar fi sprijinit baza militară și industrială de apărare a Rusiei.

Mai multe firme din China ar fi sprijinit armata Rusiei

Departamentul Comerțului, care supervizează lista neagră, a declarat că societățile vizate au furnizat articole către „entități rusești care prezintă motive de îngrijorare” înainte de invazia din 24 februarie, adăugând că acestea „continuă să încheie contracte pentru a aproviziona entități rusești aflate pe lista și părți sancționate”.

De asemenea, agenția a adăugat pe lista neagră alte 31 de entități din țări precum Rusia, Emiratele Arabe Unite, Lituania, Pakistan, Singapore, Marea Britanie, Uzbekistan și Vietnam, potrivit datelor din Registrul Federal. Din totalul de 36 de companii adăugate, 25 aveau operațiuni cu sediul în China.

„Acțiunea de astăzi trimite un mesaj puternic entităților și persoanelor fizice din întreaga lume că, dacă vor căuta să sprijine Rusia, Statele Unite le vor tăia și lor accesul”, a declarat subsecretarul pentru comerț pentru industrie și securitate, Alan Estevez, într-o declarație.

Ambasada Chinei la Washington nu a răspuns la acuzațiile aduse companiilor, dar a declarat că Beijingul nu a oferit asistență militară Rusiei sau Ucrainei. Aceasta a declarat că va lua „măsurile necesare” pentru a proteja drepturile companiilor sale, susținând că sancțiunile încalcă dreptul internațional. Trei dintre companiile din China acuzate că au ajutat armata rusă, Connec Electronic Ltd, World Jetta, cu sediul în Hong Kong, și Logistics Limited, nu au putut fi contactate pentru comentarii. Celelalte două, King Pai Technology Co, Ltd și Winninc Electronic nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii. Hong Kong este considerat ca făcând parte din China în scopul controlului exporturilor din SUA, de la represiunea Beijingului asupra autonomiei orașului.

Includerea firmelor pe lista neagră înseamnă că furnizorii lor din SUA au nevoie de o licență din partea Departamentului Comerțului înainte de a le putea expedia produse.

Autor: Anca sTRATULAT

Facebook

Comentarii