În curând, Bulgaria va ști dacă poate adera la Zona Euro

Așteptările Bulgariei de intrare în Zona Euro sunt fixate pentru anul viitor. Adjunctul guvernatorului Băncii Naţionale a Bulgariei, Andrey Gyurov, a subliniat că iunie 2024 este luna esenţială pentru aspiraţiile ţării privind adoptarea euro, informează Novinite conform Agerpres.

Andrey Gyurov a declarat că se aşteaptă ca raportul de convergenţă de la Comisia Europeană (CE) şi Banca Centrală Europeană (BCE) să clarifice eligibilitatea Bulgariei de a se alătura zonei euro.

Gyurov a explicat că raportul ar urma să fie prezentat la mijlocul lui 2024, ţara urmând să obţină clarificări privind aderarea la euro până în iunie. De asemenea, el a prezentat planuri privind introducerea vizibilităţii preţurilor, atât în leva, cât şi în euro, posibil la o lună după primirea raportului de convergenţă de la Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană.

Până la finalul lui 2025, preţurile vor fi afişate atât în leva, cât şi în euro, permiţând cetăţenilor să realizeze comparaţii şi să fie informaţi în luarea deciziilor. După introducerea euro, va fi o perioadă de tranziţie în care se vor face plăţi în ambele monede, iar din februarie 2025 tranzacţiile vor fi exclusiv în euro, a precizat adjunctul guvernatorului Băncii Naţionale a Bulgariei.

În februarie, ministrul Finanţelor, Rossitsa Velkova, anunţa că Bulgaria a renunţat la data ţintă – ianuarie 2024 – pentru adoptarea euro.

„Nu ne-am îndeplinit angajamentele pentru intrarea în zona euro şi trebuie să îndeplinim criteriile privind inflaţia”, le-a spus atunci jurnaliştilor Rossitsa Velkova.

La finele lui 2022, indicele armonizat al inflaţiei în Bulgaria a urcat la 14,3% în ritm anual, aceasta fiind a opta cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei din blocul comunitar. Unul dintre criteriile aderării la zona euro, stabilite prin Tratatul de la Maastricht, ratificat de toate statele membre UE în 1993, se referă la stabilitatea preţurilor.

Actualul Parlament din Bulgaria adoptă rapid legile cheie care trebuie finalizate înaintea introducerii euro. De asemenea, săptămâna aceasta, Banca Centrală Europeană (BCE) a evaluat pozitiv noua lege a Băncii Naţionale a Bulgariei, iar recomandările tehnice vor fi discutate cu Ministerul Finanţelor înainte ca textele finale să fie supuse spre adoptare Guvernului şi Parlamentului.

Data de 1 ianuarie 2025 este specificată ca dată ţintă pentru aderarea ţării la zona euro în programul Guvernului pentru perioada iunie 2023 – decembrie 2024.

Bulgaria este membră a Uniunii Europene din 2007.

Facebook

Comentarii

71 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *