Sondaj alarmant: 23% dintre tineri votează AUR

Un sondaj IRES, realizat la comanda organizației Tinerii Votează și dat publicității ieri, aduce în dezbatere modul cum ar vota tinerii din România la viitoarele alegeri. Cercetarea casei de sondare clujene relevă faptul că părerile acestora sunt împărțite, în funcție de scrutin, dar transmite totodată și un semnal de alarmă legat de orientarea politică a alegătorilor tineri din România.

Astfel, la alegerile parlamentare – care vor avea loc în toamnă – tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani se îndreaptă spre partidul populist AUR. Conform sondajului, 23% dintre voturile tinerilor s-ar duce spre partidul lui George Simion, urmat de USR și PNL – cu 20%. Pe locul 4, se află PSD, cu 17%. Partidul SOS, condus de Diana Șoșoacă, se află pe locul 5, dar la distanță mare – cu 7% intenție de vot.

La alegerile europarlamentare, tinerii votează puțin altfel. AUR cade pe locul al doilea, cu 25% din voturi, în timp ce alianța PSD-PNL – care a fost măsurată împreună – se situează pe prima poziție în preferințele tinerilor, cu 30% din voturi. Se remarcă un alt fenomen, și anume cel al indecișilor care ajunge la un procent de 23% din total respondenți.

Preferința tinerilor pentru AUR a dat de gândit clasei politice și, deopotrivă, sociologilor, care au încercat să-și explice de unde provine această migrare a segmentului tânăr de alegători către un partid populist.

Votul orientat către AUR a fost interpretat ca o consecință a faptului că tinerii tind să nu mai aibă încredere în democrație. „O lipsă de încredere în tot ce înseamnă partide, guvern, instituții”, trage concluzia Răzvan Petri, cofondator Politică la Minut, citat de Euronews.

În ultimă instanță, poate fi văzut și ca un vot de blam al generației tinere acordat partidelor tradiționale, mai spun analiștii politici. O posibilă explicație ar veni și din modul cum aleg să-și propage mesajele politicienii. În timp ce partidul lui George Simion comunică preponderent pe rețelele de socializare, de acolo de unde se informează tinerii, politicienii mainstream nu preferă acest fel de comunicare și nu ajung la tineri.

Oricare ar fi explicația, sociologii invită la implicarea tinerilor în viața societății. „A-i demoniza pe tineri e o mare greşeală”, a atras atenția Daniel David, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, într-un interviu acordat HotNews.ro.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *