Macron se prăbușește în sondaje, din cauza reformei pensiilor

Emmanuel Macron plătește un preț ridicat pentru impulsul dat reformei sistemului de pensii, întrucât un sondaj de opinie a arătat duminică faptul că președintele francez se confruntă cu o nouă scădere a popularității, la fel de scăzută ca în timpul protestelor așa-numitelor Veste Galbene.

În timp ce francezii ies în stradă pentru a protesta împotriva reformei pensiilor lui Macron, 70% dintre respondenți au declarat că sunt nemulțumiți de președinte, potrivit barometrului Ifop publicat de Le Journal du Dimanche. Cota de popularitate a lui Macron a scăzut cu 4 puncte într-o lună, arată acesta. Din decembrie, Macron a suferit o scădere substanțială de 8 puncte, iar acum se vede doar 28 la sută mulțumit și 70 la sută nemulțumit, potrivit sondajului realizat, subliniază Le Figaro, între 9 și 16 martie.

Este vorba de aceeași perioadă în care au avut loc negocierile care au determinat în cele din urmă Elysée să evite parlamentul și să impună controversata reformă a pensiilor prin intermediul unei puteri constituționale speciale, așa-numitul articol 49.3, care prevede că guvernul poate adopta un proiect de lege fără un vot în Adunarea Națională, camera inferioară a parlamentului, după o deliberare în cadrul unei ședințe de guvern.

Procedura a fost utilizată în trecut de diverse guverne. Dar de data aceasta a stârnit numeroase critici din cauza opoziției publice masive față de reforma propusă, care mărește vârsta legală de pensionare de la 62 la 64 de ani. Unele publicații subliniază că sondaje de opinie recente au arătat că majoritatea francezilor se opun acestui tip de procedură.

În total, 169 de persoane, dintre care 122 la Paris, au fost reținute pentru interogatoriu sâmbătă seara în Franța, în timpul manifestațiilor marcate de tensiuni între poliție și protestatari, potrivit presei franceze care citează cifre comunicate duminică de Ministerul de Interne.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *