Moment de cotitură pentru Macron: Moțiunile de cenzură ale opoziției

După ce a adoptat săptămâna trecută un proiect de lege extrem de nepopular de reformă a pensiilor, regimul Macron se confruntă cu două moțiuni de cenzură în Adunarea Națională.

Guvernul francez a utilizat un mecanism constituțional controversat pentru a adopta reforma pensiilor: articolul 49.3 din constituție pentru a adopta legislația fără un vot. Ulterior, protestatarii au ieșit masiv în stradă în întreaga țară.

”Nu va exista o majoritate care să răstoarne guvernul”

Azi, cei 573 de membri ai Adunării Naţionale vor vota două moțiuni de cenzură, care ar putea duce la demisia premierului Elisabeth Borne. Adoptarea unei moțiuni de cenzură l-ar împinge pe președintele Franței într-un impas politic.

Într-un interviu acordat publicației Le Parisien, sâmbătă, ministrul de Finanțe, Bruno Le Maire, a declarat că schimbarea este „vitală” și i-a îndemnat pe parlamentari să „nu fugă de obligațiile pe care le au”.

Întrebat despre despre voturile de luni, Le Maire a declarat: „Nu va exista o majoritate care să răstoarne guvernul, dar acesta va fi clar un moment al adevărului. Sunt tulburările politice și răsturnarea guvernului un răspuns bun în cadrul acestor reforme ale pensiilor? Răspunsul este categoric nu”, a insistat ministrul.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *