Serbia: Cererea Kosovo de a primi statutul de candidată la UE, o mişcare de marketing politic

Ministrul sârb de externe Ivica Dacic a descris miercuri anunţul Kosovo de solicitare a obţinerii statutului de candidată la UE drept o mişcare de marketing politic făcută de Pristina, el amintind că pentru aprobarea acestei cereri este nevoie de consensul statelor membre ale UE, potrivit Agerpres.

”Spuneam în urmă cu o lună că am informaţii că Pristina va depune cererea de aderare la UE. Noi considerăm că o asemenea mişcare este de două ori rea – în primul rând pentru că este clar că nu există o unitate de poziţie asupra statutului Kosovo-Metohia şi cinci ţări nu recunosc Kosovo-Metohia, şi pentru că, până în prezent, nimeni nu a primit statutul de candidat fără să-şi fi rezolvat mai întâi chestiunile privind statutul şi, în al doilea rând, pentru că în condiţiile în care Pristina desconsideră complet toate acordurile este imposibil ca cineva să ia aceasta în considerare”, a explicat şeful diplomaţiei sârbe.

Cum vor aborda oficialii europeni cererea înaintată de Kosovo revine preşedinţiei cehe a Consiliului UE să răspundă, dar rămâne de văzut dacă va fi lansată o procedură sau dacă va fi nevoie să se aştepte schimbarea preşedinţiei Consiliului UE, care va fi preluată pe 1 ianuarie de Suedia, a adăugat ministrul Ivica Dacic.

”Deocamdată nu se ştie, dar din discuţiile pe care le-am avut cu ţările care nu recunosc Kosovo – şi ministrul ungar de externe Peter Szijjarto mi-a spus acelaşi lucru – ele sunt împotrivă din motivele pe care le-am menţionat şi vor vota împotrivă dacă va fi un vot”, a menţionat el în continuare.

Dar chiar dacă o procedură va fi lansată, ceea ce este posibil, luarea unei decizii de către UE va dura aproximativ un an, estimează Ivica Dacic.

”Însă, în final, tot va fi nevoie de un consens, care nu există în UE. De aceea cred că este mai degrabă o mişcare de marketing politic din raţiuni de politică internă ale Kosovo”, a concluzionat ministrul sârb de externe.

Principalii responsabili politici din Kosovo au semnat miercuri mai devreme la Pristina documentul prin care solicită aderarea la Uniunea Europeană, în cadrul unei ceremonii transmise în direct de mass-media kosvovare.

Documentul va fi transmis astăzi preşedinţiei cehe a Consiliului UE.

Însă cinci state membre ale UE – Cipru, Grecia, România, Slovacia şi Spania – nu recunosc independenţa pe care această provincie sârbă şi-a proclamat-o în 2008, ceea ce îi îngreunează demersul de a obţine statutul de candidată la UE.

Ministrul de externe sârb Ivica Dacic a declarat luni că Serbia va încerca să obţină respingerea acestei solicitări şi va cere în acest sens ajutorul statelor UE care nu recunosc independenţa Kosovo.

Facebook

Comentarii

84 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *