Serbia – Arme pentru Ucraina?

Serbia, singura țară din Europa care a refuzat să sancționeze Rusia pentru invazia sa în Ucraina, a fost de acord să furnizeze arme Kievului sau le-a trimis deja, potrivit unui document clasificat al Pentagonului.

Documentul, un rezumat al răspunsurilor guvernelor europene la solicitările Ucrainei de instruire militară și arme, se numără printre zecile de documente clasificate postate online în ultimele săptămâni, în ceea ce ar putea fi cea mai gravă scurgere de secrete americane din ultimii ani.

Ministrul sârb al apărării Milos Vucevic a respins miercuri, într-o declarație, informațiile ca fiind „false”. „Serbia nu a vândut și nici nu va vinde arme nici părții ucrainene, nici părții ruse, nici țărilor din jurul acestui conflict”, a declarat Vucevic.

Intitulat „Europa|Răspunsul la conflictul actual dintre Rusia și Ucraina”, documentul Pentagonului prezintă sub formă de grafic „pozițiile evaluate” a 38 de guverne europene ca răspuns la solicitările de asistență militară din partea Ucrainei. Graficul arată că Serbia a refuzat să ofere instruire forțelor ucrainene, dar s-a angajat să trimită ajutor letal sau l-a furnizat deja. De asemenea, se spunea că Serbia are voința politică și capacitatea militară de a furniza arme Ucrainei în viitor.

Documentul este marcat Secret și NOFORN, ceea ce interzice distribuirea sa către serviciile de informații și armatele străine. Este datat 2 martie și are ștampila biroului șefilor de stat major interarme.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *