Alertă în Parlamentul European: Eurodeputați din șase țări au fost plătiți de ruși

Partidul Popular European (PPE) cere desfăşurarea unei dezbateri urgente în Parlamentul European, după ce această instituţie a anunţat că analizează acuzaţiile despre plăţi din partea Rusiei către unii eurodeputaţi, pentru a răspândi propagandă favorabilă Rusiei şi a influenţa alegerile europarlamentare din 9 iunie. O cerere privind o astfel de dezbatere pentru sesiunea plenară din aprilie a formulat şi grupul liberal Renew, relatează Agerpres.

„După dezvăluirile despre ingerinţa rusă în Europa, grupul PPE cere o dezbatere urgentă în Parlamentul European”, afirmă într-un comunicat acest grup politic, adăugând că se „opune ferm dezinformării şi propagandei” pe care o lansează preşedintele Putin.

Un purtător de cuvânt al preşedintei Parlamentului European, Roberta Metsola, a anunțat vineri că aceasta „examinează acuzaţiile”.

Publicaţii din Republica Cehă susțin, făcând referire la surse din serviciile de informaţii cehe, că ar fi vorba despre eurodeputaţi din Germania, Franţa, Polonia, Olanda, Belgia şi Ungaria care ar fi încasat, prin intermediul website-ului „Vocea Europei” (Voice of Europe), sume de bani provenite din Rusia.

Rețea de influență rusă

Autoritățile din Cehia – una dintre ţările cele mai active în susţinerea politică şi militară a Ucrainei în războiul cu Rusia – au transmis miercuri că au descoperit o reţea de propagandă favorabilă Kremlinului, care încearcă să influenţeze Parlamentul European şi alegerile europene, cu mesaje contrare integrităţii teritoriale a Ucrainei, dar fără a oferi detalii sau nume concrete.

Despre existenţa unei astfel de reţele a vorbit şi premierul belgian Alexander De Croo.

Vezi aici detalii: Un nou scandal zguduie UE. Membri ai Parlamentului European, plătiți de ruși | EuroȘtiri.ro

Precedentul leton

O dezbatere în plenul forului europarlamentar pe un asemenea subiect a avut loc în februarie, după ce o eurodeputată letonă, Tatiana Zdanoka, 73 de ani, a fost acuzată de un website rus anti-Kremlin din Letonia, The Insider, că a colaborat cu serviciul rus de informaţii externe FSB. Publicația – care şi-a formulat acuzaţia pe bază de e-mailuri obţinute printr-o „investigaţie jurnalistică” – acuză că Zdanoka a apărat deschis poziţiile Moscovei şi a urmărit să creeze o atmosferă favorabilă Rusiei în statele baltice.

Eurodeputata letonă este în prezent anchetată penal în ţara sa, pentru o presupusă colaborare cu serviciile secrete ruse.

Ștefan Jianu

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *