Un nou scandal zguduie UE. Membri ai Parlamentului European, plătiți de ruși

O campanie de influență politică rusă zguduie Europa – scrie Politico – după ce înalți oficiali au avertizat că Moscova a plătit membri ai Parlamentului European. „Acest lucru confirmă ceea ce am bănuit: Kremlinul folosește publicații dubioase care se prefac a fi mass-media și folosește bani pentru a cumpăra influență ascunsă”, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene, Věra Jourová, numind dezvăluirile „foarte îngrijorătoare”.

Scandalul a izbucnit când guvernul ceh a sancționat miercuri un site de știri numit Vocea Europei, despre care Praga a spus că face parte dintr-o operațiune de influență pro-rusă. Premierul belgian Alexander De Croo a declarat apoi, joi, că Rusia a abordat membrii parlamentului UE (MEP) și „i-a plătit, pentru a promova propaganda rusă”.

Noua campanie de influență a Rusiei vine cu mai puțin de trei luni înainte de alegerile pentru Parlamentul European și trezește iar îngrijorările cu privire la corupție și amestecul străin, aduse în prim-plan de scandalul de corupție Qatargate, care a zguduit Parlamentul European cu mai puțin de doi ani în urmă.

„Nu ne putem permite să fim cu un pas în urma lui Putin și a armatei sale de propagandă, pe tabla de șah. Trebuie să avem în vedere constant că va folosi dezinformarea și interferența străină ca armă pentru a diviza Europa”, a spus comisarul Jourová.

Premierul belgian acuză

Premierul belgian Alexander De Croo a dezvăluit implicarea unor membri ai Parlamentului European într-o rețea de propagandă rusă. Declarațiile au fost făcute joi în cadrul unei dezbateri în parlamentul federal belgian despre interferența străină în procesele politice europene.

De Croo a confirmat informațiile furnizate de autoritățile din Praga, evidențiind modul în care Rusia ar fi abordat și plătit membri ai Parlamentului European pentru a promova propaganda rusă. Premierul a subliniat necesitatea unei acțiuni ferme și coordonate pentru contracararea acestor amenințări la adresa securității europene. De asemenea, acesta a pledat pentru intensificarea eforturilor de monitorizare și investigare a activităților suspecte, precum și pentru consolidarea măsurilor de protecție împotriva influențelor străine nefavorabile.

Plăți către politicieni europeni

Cehia a declanșat o anchetă și a anunțat sancțiuni împotriva oligarhului ucrainean Viktor Medvedciuk, un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin. Ministerul de Externe ceh l-a acuzat pe Medvedciuk că a desfășurat o operațiune de promovare a propagandei ruse în Cehia, prin intermediul site-ului Voice of Europe.

Potrivit surselor diplomatice, acesta ar fi efectuat mai multe plăți către politicieni din mai multe țări europene, printre care Belgia, Franța, Germania, Ungaria, Olanda și Polonia.

La rândul lor, serviciile de securitate poloneze au declarat joi că au efectuat percheziții în cadrul anchetei transfrontaliere, la Varșovia și Tychy, în vestul Poloniei, a informat Reuters.

Website-ul de știri Voice of Europe a devenit indisponibil, iar activitatea sa pe platformele de socializare a fost oprită.

Facebook

Comentarii

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *