Rusia, zguduită de Prigojin: Putin, în jocul pentru putere

Evenimentele din ultimele zile au zguduit Rusia, ridicând semne de întrebare cu privire la viitorul regimului Putin.

Pe autostrada de la sud de Moscova, carosabilul distrus sâmbătă este refăcut. E doar una dintre dovezile regimului din Rusia de a face uitat un episod pe cât de scurt, pe atât de șocant: rebeliunea unui grup de mercenari, care, pe durata unei singure zile, a reușit să cucerească un oraș de un milion de locuitori și să se apropie la doar 300 de kilometri de capitală fără a întâmpina vreo rezistență semnificativă.

Soluționarea crizei sub auspiciile liderului bielorus Alexander Lukașenko rămâne învăluită în mister, lăsându-i pe mulți să speculeze asupra termenilor acordului. Prigojin, figura centrală din cadrul revoltei, a scăpat de acuzații și s-a mutat în Belarus. Soarta membrilor Wagner este încă incertă, unii dintre aceștia semnând contracte cu Ministerul Apărării din Rusia, iar alți se întorc în taberele lor.

Schimbarea atitudinii lui Putin de la o poziție marțială, la garanții de securitate pentru Prigojin subminează autoritatea liderului rus și ridică întrebări cu privire la controlul său asupra regimului. Criza a distrus percepția unei structuri de putere inaccesibile, făcând ca schimbarea puterii la Kremlin să pară posibilă – arată analizele presei internaționale.

Facebook

Comentarii

58 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *