Rusia îl convoacă pe ambasadorul olandez

Rusia a declarat vineri că l-a convocat pe ambasadorul olandez, din cauza a ceea ce a numit „încercări obsesive” ale autorităților olandeze de a o face responsabilă pentru doborârea zborului MH17 al Malaysian Airlines în Ucraina în 2014.

Într-o declarație, Ministerul rus de Externe a acuzat echipa comună de anchetă înființată pentru a stabili cine este responsabil de a fi „politizată”. Procurorii au declarat săptămâna trecută, la Haga, că au găsit „indicii puternice” că președintele rus Vladimir Putin a aprobat utilizarea în Ucraina a unui sistem rusesc de rachete BUK folosit pentru doborârea avionului deasupra estului Ucrainei în 2014.

Convocarea ambasadorului său nu va schimba hotărârea Olandei de a-i aduce în fața justiției pe cei responsabili de doborârea avionului, a declarat vicepremierul olandez Sigrid Kaag.

„Căutăm o justiție internațională și urmărim aflarea adevărului pentru victime și rudele acestora. Toate acestea fac parte din jocul diplomației, dar știm ce susținem. Ambasadorul va asculta mesajul lor și ni-l va transmite și asta va fi tot”, a declarat Kaag reporterilor de la Haga.

MH17 a fost doborât de un sistem rusesc de rachete BUK în timp ce zbura deasupra estului Ucrainei, de la Amsterdam la Kuala Lumpur, la 17 iulie 2014, ucigând toți cei 298 de pasageri și membri ai echipajului, inclusiv 196 de cetățeni olandezi.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *