Putin a aprobat racheta care a doborât MH17 – procuror olandez

Există „indicii puternice” că președintele rus Vladimir Putin a aprobat transferul sistemului de rachete rusești care a doborât un avion de pasageri al Malaysia Airlines în estul Ucrainei în 2014, potrivit unui procuror olandez.

Digna van Boetzelaer a declarat miercuri că apelurile telefonice interceptate sugerează că Putin a aprobat personal transferul de arme către separatiștii susținuți de Rusia care luptă în regiunea Donețk din estul Ucrainei, unde a fost doborât MH17.

„Ancheta a ajuns acum la limită”, a declarat van Boetzelaer într-o conferință de presă la Haga. „Constatările sunt insuficiente pentru urmărirea penală a unor noi suspecți”, ceea ce înseamnă că Putin și alți oficiali ruși nu vor fi supuși unei anchete penale.

Referindu-se la această decizie, premierul olandez Mark Rutte a scris pe Twitter: „Nu ne vom opri. Din 2014, am devenit prea familiarizați cu modelul de obstrucție, neadevăruri și nedreptate din partea Rusiei și a președintelui său, Putin”. Rutte a adăugat că statul olandez rămâne angajat să „stabilească adevărul și să obțină dreptate și responsabilitate”.

Boeingul 777 zbura din capitala olandeză spre Kuala Lumpur când a fost lovit de o rachetă sol-aer de fabricație rusească în iulie 2014, în timpul unui conflict între rebelii pro-ruși și forțele ucrainene din regiunea Donbas din Ucraina. Rusia a negat orice implicare în doborârea avionului, deși un tribunal olandez a condamnat în contumacie doi foști agenți ai serviciilor secrete ruse și un lider separatist ucrainean pentru crimă pentru implicarea lor.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *