Rusia cere Germaniei recunoaşterea Blocadei Leningradului ca „genocid”

Rusia cere Germaniei să recunoască Blocada Leningradului din Al Doilea Război Mondial nu numai ca o crimă de război, dar şi ca genocid, informează agenţia germană de presă DPA, potrivit Agerpres.

Ministerul de Externe rus a trimis o notă diplomatică în acest sens către Ministerul de Externe german.

„După ce şi-a recunoscut crimele din perioada colonialismului ca acte de genocid, partea germană încă nu a făcut acest lucru în ceea ce priveşte blocada Leningradului şi alte crime împotriva popoarelor URSS în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial”, se menţionează în document.

În timpul asediului de aproape 900 de zile al oraşului Leningrad (din nordul Rusiei), acum Sankt Petersburg, de către Wehrmacht şi aliaţii săi în 1941-1944, aproximativ 1,1 milioane de oameni şi-au pierdut viaţa. Nenumăraţi civili au murit de foame sau de frig, aminteşte DPA.

„Asediul Leningradului a fost o crimă de război teribilă pe care Wehrmacht-ul german a provocat-o Leningradului şi populaţiei sale”, recunoaște Ministerul de Externe german.

Ministerul de la Berlin declară că guvernul german a subliniat acest lucru cu mai multe ocazii şi menţine această opinie juridică. Mai mult, în ianuarie, la aniversarea a 80 de ani de la încheierea blocadei, ambasada germană la Moscova a comemorat victimele cu mai multe evenimente. Ambasadorul Alexander Graf Lambsdorff s-a întâlnit cu supravieţuitori, aminteşte DPA.

Dar diplomaţia rusă pune din ce în ce mai multă presiune asupra Germaniei. În nota sa, Ministerul de Externe rus critică și faptul că Germania a plătit despăgubiri individuale doar către evrei, victime ale blocadei. „Partea rusă consideră această practică a părţii germane ca o discriminare pe motive etnice”, susține Rusia.

Germania justifică tratamentul diferit prin faptul că evreii sovietici au fost supuşi unei persecuţii deosebite din cauza politicii rasiale naziste, notează DPA.

În apărarea sa, Germania susține că despăgubirile pentru alte victime au fost acoperite de reparaţiile de război plătite de Germania după 1945. În plus, ca gest umanitar, guvernul german a finanţat în Sankt Petersburg, începând din 2019, ajutoare sociale şi medicale pentru supravieţuitori ai asediului Leningradului.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *