Rusia: Accidente se pot întâmpla și la centralele nucleare europene

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a lansat vineri o amenințare voalată la adresa aliaților occidentali ai Ucrainei, care au acuzat Rusia că a creat riscul unei catastrofe nucleare prin staționarea de forțe în jurul centralei ucrainene Zaporizhzhia.

Ucraina a acuzat Rusia că a tras asupra orașelor ucrainene de la acest amplasament, știind că forțele ucrainene nu pot risca să riposteze. Aceasta spune că Moscova a bombardat ea însăși zona, în timp ce dă vina pe Ucraina. Rusia spune că Ucraina este cea care a bombardat centrala.

Rusia, avertisment referitor la centralele nucleare

„Ei spun că este Rusia. Evident, este un nonsens 100%, chiar și pentru publicul stupid rusofob. Ei spun că se întâmplă din pură întâmplare, ca și cum ‘nu am fi vrut. Ce pot să spun? Să nu uităm că și Uniunea Europeană are centrale nucleare. Iar accidentele se pot întâmpla și acolo”, a scris Medvedev, în prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, pe canalul său Telegram.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică a ONU a declarat că bombardamentul de la Zaporizhzhia, cea mai mare centrală nucleară din Europa, ar putea provoca un dezastru nuclear, dar nu a reușit să organizeze condițiile pentru o inspecție. Însă Leonid Slutsky, deputat rus de rang înalt și președinte al Comisiei pentru afaceri externe a Camerei inferioare, a declarat că ideea de a returna centrala sub controlul ucrainenilor este „o bătaie de joc din punctul de vedere al asigurării securității”.

„Iar toate declarațiile miniștrilor de externe din G7 în sprijinul cererilor lor nu sunt altceva decât „sponsorizarea terorismului nuclear””, a adăugat el pe canalul său Telegram.

Rusia a confiscat centrala din Zaporizhzhia în martie, după ce a invadat Ucraina la 24 februarie, dar situl este în continuare operat de personalul ucrainean.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *