Cerealele din Ucraina: România și Ungaria cer prelungirea restricțiilor, până la sfârșitul anului

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a avut, astăzi, o întrevedere cu omologul său ungar, Istvan Nagy, cei doi discutând situaţia importurilor de produse agricole provenite din Ucraina, în contextul în care restricțiile decise, în luna mai, de Comisia Europeană vor expira vineri, pe 15 septembrie.

Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, cei doi miniștri au căzut de acord că măsurile restrictive au avut un efect pozitiv asupra pieţei cerealelor din România, dar și din Ungaria. Ca urmare, ambele țări susțin că decizia Comisiei Europene ar trebui să fie prelungită cel puţin până la finalul anului 2023, pentru a nu afecta competitivitatea fermierilor.

În plus, ministrul român a apreciat că, la nivelul Comisiei Europene, ar fi oportună stabilirea unui sistem de subvenţii pentru tranzitul mărfurilor agricole din Ucraina.

Aceste subvenții, susține România, ar impulsiona, într-un mod semnificativ, importurile de produse din Ucraina pe pieţe mai îndepărtate, în special în ţările expuse riscului legat de securitatea alimentară.

Fermierii români amenință că blochează porturile și vămile

În țară, fermierii amenință că blochează porturile și vămile, dacă nu se prelungește interdicția de import a cerealelor din Ucraina. Ei le-au scris președintelui Klaus Iohannis, premierului Marcel Ciolacu și mai multor miniștri pentru a le atrage atenția că dacă interdicția nu va fi prelungită, prețurile se vor prăbuși și mai mult pentru fermierii din România.

„România a avut doar de pierdut, deoarece 95% din produsele agricole ieșite din Ucraina au rămas în UE, creând grave perturbări ale pieței. Creșterea cantităților de cereale și semințe oleaginoase origine Ucraina, care sunt importate sau tranzitează teritoriile statelor membre vecine Ucrainei, exercită presiuni asupra prețurilor produselor agricole din statele în cauză, în mod special România”, spun fermierii români, potrivit Digi24.

Aceștia susțin că importurile foarte mari de cereale ucrainene saturează capacitățile de stocare și lanțurile logistice de transport, cauzând pierderi importante fermierilor, deoarece au fost puși în situația extrem de complicată de a-și valorifica produsele la prețuri mai mici decât costurile de producție.

Ei atrag atenția că dacă interdicția importurilor nu se va prelungi după 15 septembrie, prețurile se vor prăbuși și mai mult pentru fermierii din România și se va reduce semnificativ achiziția produselor agricole din țara noastră.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *