Rebeliunea mercenarilor Wagner zguduie Rusia: ”În curând, vom avea un nou președinte”. Putin: ”Situația este dificilă”

Ultima oră: Într-un mesaj audio, postat pe canalul său Telegram, Evgheni Prigojin le cere trupelor Wagner să înceteze marșul spre Moscova și să se întoarcă la bazele lor, pentru ”a evita vărsarea de sânge”. Potrivit lui Prigojin, combatanții grupului Wagner au ajuns la aproape 200 de kilometri de capitala rusă. Detalii, aici: Sfârșitul rebeliunii: Prigojin ordonă oprirea marșului spre Moscova | EuroȘtiri.ro (eurostiri.ro)

Avans rapid spre Moscova

Primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, a făcut apel la locuitorii capitalei ruse să evite deplasările în oraș, iar ziua de luni a fost declarată nelucrătoare la Moscova, pentru ”a reduce riscurile”.

Ziarul rus Kommersant a publicat pe Telegram o filmare ce arată peroanele gării din Rostov-pe-Don luate cu asalt de mulțimea ce vrea să părăsească orașul aflat de azi-dimineață sub controlul Wagner.

Luptătorii din grupul paramilitar Wagnerau ajuns în regiunea Lipetsk, la nord de Voronej, a anunțat guvernatorul și avansează spre Moscova, de care-i despart mai puțin de 400 de kilometri. Autoritățile din Lipetsk din Rusia le cer oamenilor să rămână în case, din motive de securitate.

Elicopterele armatei ruse au deschis focul asupra convoiului Wagner, pe autostrada M4, în apropiere de Voronej, relatează Reuters. Această axă leagă Rostov-pe-Don de Moscova. Circulația a fost închisă dimineață pe M4, pentru a împiedica grupul paramilitar să ajungă în capitală.

Navigația pe râul Moscova, care străbate capitala Rusiei, a fost temporar suspendată, relatează presa rusă. Primarul Moscovei a anunțat că au fost intensificate controalele de securitate la intrările rutiere în oraș.

Tentativă de lovitură de stat în Rusia

Trupele Wagner se îndreaptă spre Moscova. Rebeliunea militară ia proporțiile unei tentative de lovitură de stat. ”Putin nu a făcut alegerea corectă. Cu atât mai rău pentru el. În curând, vom avea un nou președinte”, a comunicat grupul de mercenari, după discursul amenințător al președintelui rus din această dimineață.

blank

”Nu mai dorim ca țara să trăiască în corupție, minciună și birocrație”, a transmis Evgheni Prigojin, comandantul Wagner precizând că ”nimeni nu se va preda la ordinul lui Putin”, pe care-l acuză că a comis o greșeală când l-a acuzat de trădare.

”În următoarele ore, loialitatea forțelor de securitate ale Rusiei, în special a Gărzii Naționale Ruse, va fi cheia desfășurării crizei. Aceasta reprezintă cea mai importantă provocare pentru statul rus din ultima vreme”, estimează Ministerul britanic al Apărării. Acesta remarcă pasivitatea unor forțe de securitate ruse în fața avansului Wagner în regiunea Voronej, care se află la jumătatea distanței dintre Rostov pe Don și Moscova.

Putin acuză: ”Un cuțit în spate”

Liderul grupării paramilitare Wagner a anunțat sâmbătă dimineaţă că a preluat controlul cartierului general al armatei ruse din oraşul Rostov – centrul de comandă al invaziei ruse în Ucraina. Evgheni Prigojin a amenințat cu un ”marș al justiției” asupra Moscovei. În replică, Vladimir Putin a anunțat că va lua ”măsuri extrem de dure” pentru a pedepsi trădarea Wagner.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este putin-1024x575.jpg

Este cea mai gravă criză internă cu care se confruntă liderul rus de la declanșarea războiului din Ucraina

Într-o primă luare de poziție după rebeliunea mercenarilor ruși de pe frontul ucrainean, președintele Rusiei a declarat în această dimineață că ”situația la Rostov pe Don este dificilă” și a promis măsuri de stabilizare.

”Este o încercare din interior, este trădare față de cei care luptă pe front, un cuțit în spate pentru cetățenii noștri. Este o lovitură pentru poporul nostru în întregimea lui. Măsurile pe care le vom lua vor fi extrem de dure. Oamenii responsabili vor fi aduși cu certitudine în fața justiției”, a declarat Putin.

Panică la Kremlin

Într-o primă evaluare a stării de fapt, postul american de televiziune abc constată: ”Situația din Rusia este tulbure. Dar un lucru este clar: Kremlinul intră în panică. Semnele reale că există o criză vin chiar din interiorul Rusiei. Soldați în camioanele armatei sunt mutați pe străzile Moscovei, consolidând facilități cheie, cum ar fi posturile de televiziune și infrastructura energetică. Vladimir Putin s-a ascuns. Televiziunea de stat rusă a întrerupt de mai multe ori programul pentru a îndemna cetățenii să nu asculte dezinformarea răspândită”.

blank
Gara din Rostov-pe-Don e plină de oameni ce vor să fugă din oraș

”Marșul justiției”

”Suntem în cartierul general, este 07:30 dimineaţa”, a declarat azi Evgheni Prigojin, într-o înregistrare video postată pe Telegram. ”Siturile militare din Rostov sunt sub control, inclusiv aerodromul”, a adăugat el. „Am ajuns aici, vrem să-i vedem pe şeful statului major şi pe Şoigu. Dacă nu vin, vom bloca oraşul Rostov-pe-Don şi vom pleca spre Moscova”, a amenințat Prigojin.

blank

În cursul nopții de vineri spre sâmbătă, unități Wagner au trecut din Ucraina în Rusia. ”Suntem 25 000 și mergem să ne lămurim de ce în țară e haos. Toți cei care doriți, alăturați-vă, trebuie să terminam cu mizeria asta. Acesta nu este o lovitură de stat militară, acesta este un marș al justiției”, a afirmat Prigojin.

Potrivit lui Prigojin, 25.000 de mercenari sunt în marș pentru a-i îndepărta pe liderii militari de la Moscova.

O sursă de securitate rusă a declarat sâmbătă dimineață că luptătorii Wagner au preluat controlul și asupra locațiilor militare din orașul Voronej, situat la 500 km sud de Moscova.

blank
Combatanții Wagner controlează orașul Rostov pe Don, cartierul general al trupelor ruse invadatoare din Ucraina

Moscova se baricadează

Comitetul antiterorist rus a anunţat că instituie alertă antiteroristă în Moscova şi în regiunea înconjurătoare, după revolta grupului de mercenari Wagner, a anunţat agenţia de ştiri rusă Ria. Străzile care duc către administrația prezidențială au fost blocate de poliție. Militari și vehicule blindate au fost amplasate în jurul Ministerului Apărării și a altor clădiri oficiale și au fost semnalate deplasări de coloane de vehicule militare în capitala rusă.

blank
Președinții celor două camere ale Parlamentului rus au lansat apeluri pentru sprijinirea lui Putin

Procuratura generală a anunţat deschiderea unei anchete pentru „răzvrătire armată” împotriva lui Prigojin, iar Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB, fostul KGB) a cerut mercenarilor ”să nu facă o greşeală ireparabilă, să înceteze orice acţiune armată împotriva poporului rus, să nu execute ordinele criminale şi trădătoare ale lui Prigojin, să ia măsuri pentru arestarea acestuia”.

Prigojin: ”Ne scăldăm în sânge”

Vineri, liderul grupării de mercenari a acuzat armata rusă că a efectuat lovituri asupra taberelor luptătorilor săi din spatele frontului ucrainean, provocând „un număr foarte mare de victime”. Armata rusă a dezminţit că ar fi bombardat poziţiile mercenarilor Wagner.

Anterior, Prigojin declarase că armata rusă se retrage în regiunile ucrainene Herson şi Zaporojie, în timp ce Ministerul rus al Apărării îl induce în eroare pe Vladimir Putin. „Forţele armate ale Ucrainei zdrobesc armata rusă, în timp ce noi ne scăldăm în sânge, nimeni nu trimite rezerve, nu există nicio comandă” – a acuzat Prigojin.

Sâmbătă, la Rostov, Prigojin a reluat acuzațiile: armata rusă pierde până la 1.000 de oameni pe zi, printre care morţi, răniţi, dispăruţi sau cei care refuză să lupte. Prigojin a cerut în înregistrarea video ca ministrul apărării, Serghei Şoigu, şi şeful statului major, Valeri Gherasimov, să vină la el, în oraşul Rostov-pe-Don.

Cine e Prigojin?

blank
Fotografie din 2011

Prigojin, în vârstă de 62 de ani, a fost condamnat pentru jaf și agresiune în 1981 și condamnat la 12 ani de închisoare. După ce a fost eliberat, a deschis un restaurant în Sankt Petersburg în anii 1990. În această calitate l-a cunoscut pe Putin, pe atunci viceprimar al orașului. A folosit această legătură pentru a dezvolta o afacere de catering și a obținut contracte profitabile cu guvernul rus, care i-au adus porecla de bucătarul lui Putin”, potrivit Mediafax.

În ianuarie, Prigojin a recunoscut că a fondat, condus și finanțat compania Wagner. El a declarat că a avut la dispoziție 50.000 de oameni în cele mai bune momente”. Conform sondajelor de opinie, a devenit a cincea cea mai recunoscută figură după Putin, premierul Mihail Mișușin, ministrul de externe Serghei Lavrov și ministrul apărării Serghei Șoigu. 

Ștefan Jianu

Facebook

Comentarii

2 răspunsuri

  1. Wow, incredible weblog structure! How long have you ever been blogging for?
    you made running a blog glance easy. The entire glance of your web site is
    excellent, as neatly as the content material! You can see
    similar here e-commerce

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *