Sfârșitul rebeliunii: Prigojin ordonă încetarea marșului spre Moscova

Într-un mesaj audio, postat pe canalul său Telegram, Evgheni Prigojin le cere trupelor Wagner să înceteze marșul spre Moscova și să se întoarcă la bazele lor, pentru ”a evita vărsarea de sânge”. Potrivit lui Prigojin, combatanții grupului Wagner au ajuns la aproape 200 de kilometri de capitala rusă.

Prigojin susține că a ”acceptat oferta președintelui [belarus] Alexander Lukașenko de a pune capăt mișcărilor Wagner pe teritoriul Rusiei și de a lua alte măsuri pentru a dezamorsa tensiunile”. Potrivit lui Prigojin, medierea președintelui belarus, care e aliat al lui Putin, ar fi durat toată ziua și s-a încheiat cu ”o opțiune absolut favorabilă și acceptabilă”, care include ”garanții de securitate pentru luptătorii Wagner”.

Anterior, biroul președintelui belarus Alexander Lukașenko a transmis că dialogul acestuia cu liderul Wagner a dus la un acord pentru detensionarea situației din Rusia. Comunicatul afirmă că președintele belarus ”a acționat coordonat cu președintele rus” pentru a negocia un acord cu Prigojin.

„Negocierile au continuat pe tot parcursul zilei. Drept urmare, s-a convenit cu privire la inadmisibila declanșare a unui masacru sângeros pe teritoriul Rusiei”, conform comunicatului președinției de la Minsk.

Ș. Jianu

Facebook

Comentarii

184 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *