Republicanii încearcă să îl salveze pe Trump de anchete

Republicanii, care controlează Camera Reprezentanților din SUA, au decis marți să lanseze o investigație asupra a ceea ce ei numesc „înarmarea guvernului federal” de către președintele Joe Biden, acțiune pe care democrații nu o văd cu ochi buni.

Republicanii au promis că vor folosi noua lor majoritate împotriva Departamentului de Justiție, a FBI și a altor agenții federale care îl investighează pe fostul președinte republican Donald Trump și pe susținătorii săi care, la 6 ianuarie 2021, au luat cu asalt Capitoliul.

Votul pe linie de partid de marți urmărește tocmai acest lucru, înființându-se un „Subcomitet privind înarmarea guvernului federal”. Organismul urmează să lanseze o investigație de amploare asupra administrației Biden, pe care republicanii o acuză de „înarmarea” FBI împotriva lui Trump.

Republicanii vor investiga, de asemenea, afirmațiile potrivit cărora administrația Biden a exercitat presiuni asupra marilor companii de tehnologie pentru a cenzura opiniile care contravin politicii Casei Albe. În proiectul de lege prin care a fost înființat acest grup de experți se precizează că legislatorii vor cerceta modul în care puterea executivă colaborează cu sectorul privat, grupurile non-profit și alte agenții „pentru a facilita acțiuni împotriva” cetățenilor americani.

Printre agențiile federale vizate se numără cele care analizează încercarea lui Trump de a anula înfrângerea sa din 2020 și presupusa manipulare defectuoasă a documentelor clasificate. Trump a respins aceste anchete drept „vânătoare de vrăjitoare”.

Reprezentanta republicană Elise Stefanik, la câteva zile după percheziția din august la complexul Mar-a-Lago al lui Trump în căutarea de materiale clasificate, a promis că va lansa o investigație privind „folosirea ca armă a Departamentului de Justiție și a FBI de către Joe Biden și administrația sa. Raidul FBI asupra președintelui Trump este un abuz și o depășire completă a autorității sale”.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *