Reconciliere istorică la Atena, între președintele Turciei și premierul Greciei

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a sosit joi la Atena, însoțit de o delegație de miniștri, marcând o vizită oficială cu potențial istoric pentru îmbunătățirea relațiilor dintre Grecia și Turcia. Această întâlnire oferă o șansă de depășire a decadelor de divergențe și de conturare a unui cadru de colaborare constructivă între cele două țări.

Grecia și Turcia au fost implicate în conflicte îndelungate, din cauza unor probleme sensibile precum limitele platformelor continentale, resursele de energie, survolările Mării Egee și situația din Cipru. Tensiunile au atins cote critice în anii ’90, iar ulterior au existat dispute privind resursele de energie în estul Mării Mediterane, chestiuni legate de migrație și achiziția de avioane de luptă.

Îmbunătățirea relațiilor s-a conturat mai ales după ce Grecia a oferit sprijin Turciei în urma cutremurului devastator din februarie. Realegerea în funcție a președintelui Erdoğan și a premierului elen, Kyriakos Mitsotakis, în acest an, a creat oportunitatea unei abordări mai constructive.

În cadrul vizitei, Erdoğan a fost primit de ministrul elen de externe, George Gerapetritis, pentru discuții ample pe teme economice, de sănătate, educație, agricultură, migrație și turism. Se așteaptă la o declarație comună și semnarea unor acorduri în aceste domenii.

Cu toate acestea, oficialii ambelor părți subliniază că progresele în rezolvarea problemelor delicate ar putea fi limitate. Grecia a anunțat că se va concentra pe demarcarea zonelor economice exclusive și a platformei continentale în Marea Egee și estul Mediteranei, evitând discuțiile despre „suveranitatea națională”. Erdoğan a subliniat necesitatea discutării tuturor problemelor și, în caz de dispută, deschiderea către Curtea Internațională de Justiție.

Pe lângă aceste discuții, Grecia a anunțat că va permite din nou cetățenilor turci să aplice pentru o vizită turistică de șapte zile, pe zece insule din apropierea coastei turce, o mișcare menită să servească drept gest de bunăvoință și să faciliteze îmbunătățirea relațiilor dintre cele două țări.

Facebook

Comentarii

71 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *