Putin semnează un decret pentru controlul activelor a două firme străine din Rusia

Președintele Vladimir Putin a semnat un decret prin care preia controlul temporar al filialelor rusești a două firme energetice străine, semnalizând că Moscova ar putea lua măsuri similare împotriva altor companii internaționale dacă activele rusești din străinătate sunt confiscate.

Decretul – care prezintă posibile represalii în cazul în care activele rusești din străinătate sunt afectate – arată că Moscova a luat deja măsuri împotriva diviziei germane Uniper din Rusia și a activelor companiei finlandeze Fortum Oyj.

Decretul spunea că Rusia trebuie să ia măsuri urgente pentru a răspunde la acțiunile nespecificate ale Statelor Unite și ale altor state despre care spunea că sunt „neprietenoase și contrare dreptului internațional”. În octombrie, președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că Uniunea Europeană are în vedere utilizarea activelor rusești confiscate – înghețate în cadrul sancțiunilor impuse Moscovei pentru invazia sa în Ucraina – pentru a ajuta la reconstrucția Ucrainei.

Directorul executiv al băncii rusești de stat VTB PAO a declarat luni că Moscova ar trebui să ia în considerare preluarea activelor companiilor străine din Rusia, cum ar fi Fortum, și să le returneze doar atunci când sancțiunile legate de războiul din Ucraina vor fi ridicate. Acțiunile la Uniper și Fortum Oyj au fost plasate sub controlul temporar al Rosimushchestvo, agenția de proprietate a guvernului federal rus, se arată în decret. Rosimushchestvo a declarat că mai multe firme străine și-ar putea găsi activele sub control temporar rusesc, a relatat agenția de știri de stat TASS.

„Decretul nu se referă la probleme de proprietate și nu privează proprietarii de activele lor. Managementul extern este de natură temporară și înseamnă că proprietarul inițial nu mai are dreptul de a lua decizii de management”, a declarat agenția, citată de TASS.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *