Rusia: UE „se militarizează într-un ritm record”

Uniunea Europeană „se militarizează într-un ritm record”, a afirmat marți cel mai înalt diplomat rus. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat reporterilor că blocul a devenit din ce în ce mai agresiv în obiectivul său de a limita Rusia, afirmând că acum există „foarte puține diferențe” între UE și NATO.

El a făcut aluzie la o declarație de „parteneriat strategic” între alianța militară occidentală și Bruxelles, semnată în ianuarie. Criticând invazia Rusiei în Ucraina ca fiind „cea mai gravă amenințare la adresa securității euro-atlantice din ultimele decenii”, textul a cerut o cooperare mai strânsă între UE și NATO, fără a spune însă că aceasta va asigura securitatea UE.

Lavrov a reluat plângerile președintelui rus Vladimir Putin cu privire la extinderea NATO, pe care Kremlinul a folosit-o pentru a justifica invadarea vecinului său occidental. Rusiei i s-a promis în mai multe rânduri că noi state nu vor adera, dar „acestea au fost minciuni”, a afirmat el.

„Evaluările imparțiale pe care le-au făcut politologii noștri, precum și cei din străinătate, este că NATO a căutat să destrame Rusia, dar, în cele din urmă, nu a făcut decât să o facă mai puternică, să o aducă mai aproape”.

Invazia Rusiei a provocat unde de șoc în Europa, determinând Finlanda să se alăture alianței conduse de SUA la începutul acestei luni. Cu Suedia căutând, de asemenea, protecție sub umbrela sa de securitate, Putin a primit o lovitură politică majoră, deoarece războiul a accelerat creșterea NATO. Aderarea Finlandei dublează granița Rusiei cu NATO, cea mai mare alianță de securitate din lume.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *