Procurorul Sorin Lia, reținut pentru ilegalități în serie

Procurorul Sorin Lia, fost prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Corabia și cofondator al Asociației Inițiativa pentru Justiție, a fost reținut pentru 24 de ore de către colegii săi de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, cu acordul Secției pentru procurori a CSM. Pentru ce e acuzat Lia în speța în care mai sunt reținuți fostul șef al Poliției Rutiere Corabia și un om de afaceri?

Procurorul ar fi comunicat către persoane neautorizate date și informații cu caracter secret de serviciu, ar fi intervenit pe lângă un alt procuror pentru ca acesta să pronunțe o sentință favorabilă inculpatului și ar fi falsificat documente pentru a scăpa de o amendă pentru încălcarea regimului legal de viteză.

Faptele s-au petrecut, în majoritate, înainte ca Lia să candideze, fără succes, în 2022, pentru un mandat de membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

Astfel, în februarie 2022, procurorul Sorin Lia a comunicat, potrivit presei, către persoane neautorizate – omul de afaceri Adrian Tudose și persoane apropiate acestuia, prin intermediul lui Narcis Bulintiș (fostul șef al Poliției Rutiere Corabia), informații nedestinate publicității din două dosare penale aflate în anchetă proprie și supravegherea urmăririi penale de către el însuși. În decembrie 2022 – ianuarie 2023, Lia ar fi comunicat către același Narcis Bulintiș date și informații cu caracter secret de serviciu.

Un ”CV” bogat pentru un aspirant la CSM…

Anterior, în noiembrie 2016, în calitate de procuror coordonator, Sorin Lia ar fi intervenit la procurorul stagiar Radu Bogdan Călin pentru ca acesta să pronunțe o soluție favorabilă inculpatului într-un dosar penal. Procurorul Radu Bogdan Călin, în prezent la Judecătoria Sectorului 1, este delegat la CSM, fiind șef al departamentului de comunicare. Nu se știe deocamdată dacă acesta are vreo calitate în dosar, alta în afară de cea de martor.

De asemenea, în decembrie 2021, în calitate de prim procuror al Parchetului Corabia, Sorin Lia ar fi emis pe numele său un ordin de deplasare antedatat, care să ateste faptul că a circulat pe drumurile publice în interes de serviciu, pentru a nu fi sancționat contravențional pentru depășirea vitezei legale.

Pe scurt: acuzații de abuz în serviciu, folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, fals intelectual și uz de fals. Un ”CV” bogat pentru un aspirant la CSM…

Ștefan Jianu

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *