Primăria din Bordeaux a fost incendiată. Protestele din Franța continuă

Tensiunile declanșate de reforma pensiilor din Franța au luat amploare joi, primăria din Bordeaux fiind incendiată. Peste un milion de protestatari au ieșit în stradă în toată Franța, protestele degenerând în violențe.

Au fost efectuate 457 de arestări și 441 de polițiști au fost răniți, potrivit ministrului de interne, Gérald Darmanin. Intrarea primăriei din Bordeaux, unde Regele Charles al III-lea urmează să fie primit la începutul săptămânii viitoare, a fost incendiată joi seară. Nu e clar cine se află în spatele incendiului, pe care pompierii l-au stins rapid.

Sondajele arată că până la 70% dintre cetățenii francezi resping reforma pensiilor.

Protestele, aflate în a noua zi, au fost declanșate de decizia președintelui francez, Emmanuel Macron, de a crește vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani. Macron susține că reforma este necesară pentru a face sistemul viabil din punct de vedere economic, în condițiile în care numărul tot mai mare de pensionari reprezintă o povară pentru stat.

Cu toate acestea, măsura este profund nepopulară, iar utilizarea de către Macron a unor puteri speciale pentru a forța trecerea legislației prin parlament a fost aspru criticată, ca fiind antidemocratică și autoritară.

Facebook

Comentarii

179 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *